EUR: 308,52 Ft
CHF: 285,47 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Külföld

Lavrov és Kerry a szíriai orosz jelenlétről is tárgyalt

Washington, 2015. szeptember 16.
John Kerry amerikai külügyminiszter az európai menekültválságról tart sajtótájékoztatót a washingtoni külügyminisztériumban 2015. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A szíriai orosz katonai jelenléttel kapcsolatos kérdéseket is áttekintette vasárnap New Yorkban John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében lezajlott megbeszélés arra volt hivatott, hogy előkészítse az orosz és az amerikai elnök hétfőre tervezett találkozóját – mondta a helyszínen tartózkodó riportereknek egy magas rangú hivatalos amerikai forrás. Hozzáfűzte: a két külügyminiszter alapos eszmecserét folytatott Oroszország egyre fokozódó szíriai jelenlétének katonai és politikai vonatkozásairól.

Különös hangsúlyt helyeztek arra, miként kerüljék el a két ország közötti erők véletlen incidenseit az orosz katonai jelenlét és az amerikai légicsapások körülményei között, tekintettel arra, hogy mindkét fél a szíriai hadszíntéren működik.

A megbeszélésről a TASZSZ orosz hírügynökség rövid közleményében csak annyit írt: Lavrov és Kerry megvitatta a szíriai helyzetet, az ukrán válság rendezési lehetőségeit, akárcsak az ENSZ keretében folytatandó együttműködés kérdéseit.

Kapcsolódó Cikkek