2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb

Litvánia is határellenőrzéseket vezethet be

Litvánia szükség esetén kész átfogó ellenőrzéseket bevezetni az Európai Unió belső határát képező, Lettországgal és Lengyelországgal közös határán – közölte újságírókkal kedden Saulius Skyernelis belügyminiszter.

“Amennyiben menekültek fenyegető áradatával találkozunk, ahogy ez más (uniós) országokban történik, hasonlóképpen cselekszünk, ideiglenesen helyreállítjuk a határellenőrzést” – jelentette ki.


A miniszter emlékeztetett arra, hogy a schengeni szabályok lehetővé teszik ezt.

Németország vasárnap vezetett be hasonló intézkedést Ausztriával közös határán. Szakértők szerint a lépés a határlezárások láncreakcióját válthatja ki a schengeni övezetben.

A belügyminiszter emellett felajánlotta, hogy országa további egységeket küld az Európai Unió külső határainak védelmét biztosító műveletekhez. “Abban az esetben, ha Görögország, Olaszország vagy az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) további egységek szükségéről számol be, Litvánia reagálni fog” – mondta. Skyernelis szavai szerint a balti ország a légi egységei mellett a parti őrsége hajóit is felajánlja szükség esetén.

Litvánia jelenleg helikopterekkel vesz részt a Poseidon nevű uniós határőrizeti műveletekben a Földközi-tengeren. A légi járművek a görög szigetek partjainál járőröznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.