EUR: 309,36 Ft
CHF: 285,27 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb IV.kerület

Marika csendítette fel Ugró Gyula nótáit

László Mária költő, dalszerző, előadóművész Újpest ( Fotó_ Sáfár Tibor)

László Mária költő, dalszerző, előadóművész  
(Fotó: Sáfár Tibor)

Számos különös helyen fellépett már, többek között az újpesti piacon is az Újpesti Magyar Dal- és Zenebarát Társaskör kórusa. A kofák azóta is kérdezgetik: mikor jönnek legközelebb? László Mária körvezető, költő, nótaszövegíró lapunknak arról mesélt, hogyan lett egy vegyészből író, és milyen nótákhoz írt szöveget Újpest első polgármestere.

– Vegyészként kezdtem, aztán amikor leszázalékoltak, az irodalom felé fordultam – mesélte lapunknak László Mária, akit sokan csak Nótás Marikaként ismernek, hiszen ő a motorja az Újpesti Magyar Dal- és Zenebarát Társaskörnek. Nevéhez fűződik számos nótaszöveg, megszámlálhatatlan nótaest szervezése és rengeteg vers, amelyek az évek során születtek. Újpestnek Város-köszöntőt és Körindulót is írt, de az ő nevéhez fűződik az is, hogy kiderült: az első újpesti polgármester, Ugró Gyula remek nótaszövegíró is volt.

– Csodálatos szövegeket írt! – mondta Marika, aki tudja, nem könnyű ez a műfaj. – A szótagszám nagyon fontos. A  csárdásnál például páratlan, az andalgónál, illetve a hallgatónál páros számúnak kell lennie.

László Mária, aki a 2015-ös év magyarnóta-szerzőjeként kapott Artisjus-díjat, számos elismeréssel büszkélkedhet. Az egyik legkedvesebbnek az Újpestért díjat tartja.

– Úgy érzem, Újpest számít rám – jegyezte meg szerényen. Marika szinte soha nem pihen, most is az Újpesti Magyar Dal- és Zenebarát Társaskör legközelebbi rendezvényére készül. – Minden hónap első keddjén összegyűlünk. Feldíszítem a termet az adott hónap témájának megfelelően, és nagy szeretettel várom októberben is a régi és az új tagokat.

László Mária költő, dalszerző, előadóművész Újpest ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Marika két dalszöveget is írt kedvenc városáról, Újpestről
(Fotó: Sáfár Tibor)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A tetkóddal üzensz

  A tetkóddal üzensz

  A tetováltatás ismét reneszánszát éli, Zalaegerszegen naponta 10-15 ember fordul meg a tetoválószalonokban.

 • Borozzunk!

  Borozzunk!

  Majdnem mindenütt véget a szüret Zala megyében, az ébredő bort már a pince biztonságában tudhatjuk.

 • Tök jó!

  Tök jó!

  A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik. Amikor fellebben a fátyol a való világ és a túlvilág között, a földieket védi az álarc, amely megtéveszti a rossz szellemeket –tartja egy ősi mondás.