EUR: 308,69 Ft
CHF: 285,03 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Külföld

Merényletet tervezett egy volt dzsihadista Franciaországban

Párizs, 2015. április 9.
Az Élysée-palota (Palais de l'Elysée), a mindenkori köztársasági elnök hivatala a Rue Faubourg Saint Honoré utcában.  A francia klasszikus stílusú palota 1718-1722 között épült Armand-Claude Mollet és Jean Cailleteau  építészek tervei alapján. Az előtérben a palotát őrző rendőrök.
MTVA/Bizományosi: Simó Endre
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Koncerttermek ellen tervezett merényletet Franciaországban egy Szíriából visszatért, augusztusban letartóztatott volt dzsihadista – erősítette meg pénteken a rendőrség a BFM francia hírtelevízió értesülését.

A harmincéves párizsi férfi alig egy hetet tartózkodott Szíriában, ahol a dzsihadista kiképzése során megsérült. Azzal a küldtetéssel tért vissza Franciaországba, hogy ott hajtson végre támadást. A rendőrségi források szerint “pontos utasításokat” nem kapott, “Franciaországban vagy más európai országokban kellett volna támadnia, például egy koncertteremben”.

A házkutatás során csak egy pisztolyt találtak nála a hatóságok, a merényletterv előkészítésére utaló nyomokat nem. A BFM televízió szerint a férfi az őrizetbe vétele során elismerte a szándékait, és azt is, hogy idén májusban a szíriai Rakka városában járt.

A férfi nem büntetett előéletű, nem szerepelt a rendőri nyilvántartásban, és a szíriai útja előtt nem volt dolga a rendőrséggel. A rendőrségi forrás szerint egy európai titkosszolgálatnak köszönhetően figyelt fel rá a francia rendőrség. A BFM televízió úgy tudja, hogy egy másik európai országban letartóztatott spanyol dzsihadista leplezte le kihallgatásán a francia férfit.

Kapcsolódó Cikkek