EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Merkel: meg kell szüntetni a válságot kiváltó okokat

Berlin, 2015. szeptember 22.
Angela Merkel kancellár a Juha Sipilä finn kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2015. szeptember 22-én. (MTI/AP/Michael Sohn)

Az európai menekültválság megoldáshoz küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért, a menekültek hazájában és a környező országokban működő menekülttáborokban is – jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár Juha Sipilä finn miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel a finn kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a menekültek beáramlása Európába “nagyon rendezetlenül” zajlik, de ennek ellenére “meg kell, és meg is fogunk birkózni” vele.

Ehhez szükség van a “rend jeleire”, így az uniós külső határok biztosítására – mondta a kancellár. Görögország uniós külső határárnak biztosításához pedig elengedhetetlenül szükséges Törökország támogatása – tette hozzá.

A globalizáció következtében távoli konfliktusoknak is vannak következményei a németek mindennapjaiban. A menekültválságban így “megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével” – idézte Angela Merkel szavait az AFP hírügynökség.

Juha Sipilä méltatta Németország helytállását a válságban, és rámutatott: Finnország a lakosság nagyságához képest megközelítőleg annyi menekültek fogad be, mint Németország. Hozzátette: Finnország támogatja a 120 ezer menekült tagállamok közötti elosztását célzó javaslatot. Fontosnak nevezte, hogy az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén a terhek méltányos megosztásán alapuló megállapodás szülessen.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.

  • Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

    Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

    Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.