EUR: 309,11 Ft
CHF: 285,21 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

Miről ismerek fel egy szírt?

Első körben a Szíriából érkező menedékkérőket kellene befogadnia Európának – hangzott el számos alkalommal az elmúlt héten az ésszerű érvelés itthon és a nemzetközi sajtóban is. Gondot okoz azonban, hogy a szerb–magyar zöldhatárt átlépők zöme az identitását igazoló dokumentumok nélkül érkezik, „bemondásos alapon” pedig természetesen mindenki szírnek számít a mielőbbi Németországba jutás reményében.

Mit tehetnének az európai államok, ha komolyan vennék ezt a célkitűzést? A szír menedékkérők kiszűrésére elvileg alkalmas lehetne a nyelv, hiszen az Észak-Afrikától Belső-Ázsiáig húzódó arab nyelvterület jól elkülöníthető dialektusokat foglal magában.

dr2 A damaszkuszi szír nyelvjárás az, amit elterjedtsége miatt a Közel-Kelet nagy részén mindenki megért – mondta a Lokálnak Daher Rashed adjunktus, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének oktatója. – Az anyanyelvi beszélők azonban mind-mind a saját dialektusukat beszélik: más Ammanban, mást Aleppóban vagy Bejrutban.

Daher szerint e nyelvjárások felismerése nem okoz gondot egy arab anyanyelvű beszélőnek.

Én például nemcsak a szírt tudom megkülönböztetni mondjuk a libanonitól, hanem a Szírián belüli változatokat is felismerem – magyarázta. – Ahhoz azonban, hogy erre egy, az arabot nem anyanyelvként beszélő ember is képes legyen, évekre van szükség, és biztosan kell az is, hogy valamelyik nyelvterületen huzamosabban éljen. Magyarországon nemigen ismerek ilyet, az efféle feladat még a tolmácsoknak is gondot szokott jelenteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötös alá

  Ötös alá

  Nagyon szép dolog, ha egy iskola nem klisékkel, hanem tanár-diák együttműködésben készült zenés színpadi játékkal emlékezik nemzeti ünnepeken.

 • Rendőrt ölt a neonáci

  Rendőrt ölt a neonáci

  Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér.

 • Mécs kiakadt Horn rokonára

  Mécs kiakadt Horn rokonára

  Komoly perpatvar robbant ki egy orosz tévéműsor miatt, amelyben az ’56-os forradalmat a CIA művének nevezték. Az adásban megszólalt az MSZP-s Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga is, aki szerint a szabadságharc idején vadásztak a zsidókra.

 • Juhász maffiózóknak dolgozik

  Juhász maffiózóknak dolgozik

  Végleg eldőlt, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke Portik Tamásnak, a magyar alvilág egyik legsúlyosabb figurájának táskahordója.