EUR: 319,66 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Belföld

Miről ismerek fel egy szírt?

Első körben a Szíriából érkező menedékkérőket kellene befogadnia Európának – hangzott el számos alkalommal az elmúlt héten az ésszerű érvelés itthon és a nemzetközi sajtóban is. Gondot okoz azonban, hogy a szerb–magyar zöldhatárt átlépők zöme az identitását igazoló dokumentumok nélkül érkezik, „bemondásos alapon” pedig természetesen mindenki szírnek számít a mielőbbi Németországba jutás reményében.

Mit tehetnének az európai államok, ha komolyan vennék ezt a célkitűzést? A szír menedékkérők kiszűrésére elvileg alkalmas lehetne a nyelv, hiszen az Észak-Afrikától Belső-Ázsiáig húzódó arab nyelvterület jól elkülöníthető dialektusokat foglal magában.


dr2 A damaszkuszi szír nyelvjárás az, amit elterjedtsége miatt a Közel-Kelet nagy részén mindenki megért – mondta a Lokálnak Daher Rashed adjunktus, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének oktatója. – Az anyanyelvi beszélők azonban mind-mind a saját dialektusukat beszélik: más Ammanban, mást Aleppóban vagy Bejrutban.

Daher szerint e nyelvjárások felismerése nem okoz gondot egy arab anyanyelvű beszélőnek.

Én például nemcsak a szírt tudom megkülönböztetni mondjuk a libanonitól, hanem a Szírián belüli változatokat is felismerem – magyarázta. – Ahhoz azonban, hogy erre egy, az arabot nem anyanyelvként beszélő ember is képes legyen, évekre van szükség, és biztosan kell az is, hogy valamelyik nyelvterületen huzamosabban éljen. Magyarországon nemigen ismerek ilyet, az efféle feladat még a tolmácsoknak is gondot szokott jelenteni.

Kapcsolódó Cikkek

  • A családok kiemelt helyet kapnak a következő négy évben

    A családok kiemelt helyet kapnak a következő négy évben

    A családok kiemelt helyet kapnak a következő időszak nemzetpolitikájában, a negatív demográfiai folyamatokat meg kell fordítani – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek szombaton Szarajevóból, ahol a Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című konferencián szólalt fel.