2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Belföld

Miről ismerek fel egy szírt?

Első körben a Szíriából érkező menedékkérőket kellene befogadnia Európának – hangzott el számos alkalommal az elmúlt héten az ésszerű érvelés itthon és a nemzetközi sajtóban is. Gondot okoz azonban, hogy a szerb–magyar zöldhatárt átlépők zöme az identitását igazoló dokumentumok nélkül érkezik, „bemondásos alapon” pedig természetesen mindenki szírnek számít a mielőbbi Németországba jutás reményében.

Mit tehetnének az európai államok, ha komolyan vennék ezt a célkitűzést? A szír menedékkérők kiszűrésére elvileg alkalmas lehetne a nyelv, hiszen az Észak-Afrikától Belső-Ázsiáig húzódó arab nyelvterület jól elkülöníthető dialektusokat foglal magában.


dr2 A damaszkuszi szír nyelvjárás az, amit elterjedtsége miatt a Közel-Kelet nagy részén mindenki megért – mondta a Lokálnak Daher Rashed adjunktus, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének oktatója. – Az anyanyelvi beszélők azonban mind-mind a saját dialektusukat beszélik: más Ammanban, mást Aleppóban vagy Bejrutban.

Daher szerint e nyelvjárások felismerése nem okoz gondot egy arab anyanyelvű beszélőnek.

Én például nemcsak a szírt tudom megkülönböztetni mondjuk a libanonitól, hanem a Szírián belüli változatokat is felismerem – magyarázta. – Ahhoz azonban, hogy erre egy, az arabot nem anyanyelvként beszélő ember is képes legyen, évekre van szükség, és biztosan kell az is, hogy valamelyik nyelvterületen huzamosabban éljen. Magyarországon nemigen ismerek ilyet, az efféle feladat még a tolmácsoknak is gondot szokott jelenteni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

    Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

    Újra duzzad a jobbikos plakátbotrány, a pártsajtójának küldött közleményben”azt állítja, hogy a héten eladta azokat a plakáthelyeket, amelyekhez a Jobbik áron alul jutott hozzá de azt, hogy kinek és mennyiért egyelőre kérdéses.

  • Rasszista okból vonta meg a támogatást egy jobbikos

    Rasszista okból vonta meg a támogatást egy jobbikos

    Az RTL Klub számolt be az esetről, ami a Debreceni közgyűlésen történt. Az Arany János tehetséggondozó program jelöltje volt egy roma fiatal is, akitől származása miatt megtagadta a támogatást, és megkülönböztetően beszélt Ágoston Tibor jobbikos képviselő.