2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Extra

Molnár Piroska: Muszáj lesz lassítanom és megtanulnom nemet mondani

Ha tudok, ha nem, muszáj lesz lassítanom és megtanulnom nemet mondani – mondta el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli adásában Molnár Piroska színművész, a Színházi Kritikusok Céhe életműdíjának idei kitüntetettjeként.

Budapest, 2015. szeptember 21. A életművéért a Színikritikusok Díjával elismert Molnár Piroska a 35. Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján a Trafó - Kortárs Művészetek Házában 2015. szeptember 20-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Budapest, 2015. szeptember 21.
A életművéért a Színikritikusok Díjával elismert Molnár Piroska a 35. Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján a Trafó – Kortárs Művészetek Házában 2015. szeptember 20-án.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

“Molnár Piroska az a színésznő, aki a szakmájára tette fel az életét, átengedte magát a magyar színház és filmművészetnek. Ezt a gesztust, ezt a teljes önátadást, ezt az önkizsákmányolást nem lehet sem viszonozni, sem meghálálni” – indokolták döntésüket a kritikusok.


A színművész szerint amikor az ember a kritikusoktól kap életműdíjat, az majdnem vetekszik azzal, mint amikor kollégái szavaznak meg neki elismerést, vagy épp választják maguk közé, mint, ahogy történt vele is a nemzet színészeinek illusztris névsorába való bekerüléskor.

“A kritikusok díja szakmai elismerés, ugyanakkor az ember kicsit zavarban is van tőle, hogy lezáródik-e valami, de remélem, hogy nem, hogy még lesz erőm, időm, és az életmű tovább épülhet” – jegyezte meg a színművész.


Molnár Piroska szerint minden felajánlott szerepnél van valami, ami vonzóvá teszi azt számára: néha a kolléga, a rendező neve, vagy maga az anyag az, ami ellenállhatatlan. Ugyanakkor hozzátette: “ha tudok, ha nem muszáj lesz lassítanom, életkoromnál és fizikai erőmnél fogva is kénytelen leszek lassítani, és meg kell tanulnom nemet mondani”.

Eddigi pályafutására visszatekintve Molnár Piroska elmondta, hogy életében talán mindössze egyszer kért szerepet, Az öreg hölgy látogatását, amely Ascher Tamás rendezésében került színpadra és pályájának egyik csodálatos emlékeként őrzi.

Jelenlegi feladatairól szólva a színművész elmondta, hogy már folynak a felújító próbák a Thália Színházban és a Kolibri Színházban, esténként előadások vannak, és elkezdődött a főiskola is: egy harmadéves színészosztályban tanít színpadi beszédet.

A Színházi Kritikusok Céhe ötödik alkalommal ítélte oda életműdíját. Az elismerést először 2011-ben adták át Törőcsik Marinak. 2012-ben Senkálszky Endre kolozsvári színművész, 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező, 2014-ben Fodor Tamás színművész, rendező, színházigazgató kapta a díjat.

Az elismerést vasárnap este adták át a Színikritikusok Díjának ünnepségén a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lotfi Begi: Alig alszunk az ikrek születése óta

  Lotfi Begi: Alig alszunk az ikrek születése óta

  Lotfi Begi, hazánk egyik leghíresebb DJ-jének 3 és fél éves kislánya mellé, tavaly megszülettek ikerfiai is. A lemezlovas elárulta, habár imádja a kicsiket bizony rengeteg feladattal és felelősséggel jár három gyermek nevelése, így nem szeretnének már több babát.

 • Hosszú Katinka apja: Gyerekes butaság, amit Shane csinál

  Hosszú Katinka apja: Gyerekes butaság, amit Shane csinál

  Gyerekes butaságnak tartja Hosszú Katinka édesapja, hogy Shane Tusup kiteregeti a magánéleti szennyest. István szerint miután tönkrement a pár kapcsolata, Katinka megkapta azt a gyengédséget Dudás Dani úszótól, amit Tusuptól egyáltalán nem.

 • Fojtással nyert a 61 éves Növényi

  Fojtással nyert a 61 éves Növényi

  Szombaton csapott össze a soroksári sportcsarnokban Növényi Norbert a harminc évvel fiatalabb ellenfelével, Makai Renátóval. A 61 éves olimpiai bajnok birkózó hónapok óta erre a pankrátor gálára készült.