2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Külföld

Németország cseh határára is kiterjesztette a határellenőrzést

Németország cseh határára is kiterjesztette a héten újraindított határellenőrzést, hogy megállítsa az embercsempészetet, és jobban meg tudjon birkózni a menedékkérők növekvő áradatával – jelentette be a német szövetségi rendőrség csütörtökön.

Christian Meinhold szóvivő közlése szerint a keletnémet Szászországot Csehországgal összekötő autópályán kezdtek ellenőrzéseket, és négy embercsempészt már el is fogtak ott.


Németország vasárnap jelentette be, hogy a menekültválság kezelésének érdekében ideiglenesen és fokozatosan visszaállítja határain az ellenőrzést. Az intézkedés először az osztrák-német határon lépett életbe.

A berlini vezetés célja a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szóló szeptember 5-ei döntés révén megindult tömeges és ellenőrizetlen határátlépés rendezett keretek közé terelése.

Az első három nap tapasztalatai alapján a beléptetés és a menedékkérők regisztrációja ismét viszonylag rendben zajlik, de a menekülthullám nem hagyott alább jelentősen. A hétfői 4500 és a keddi 6000 után szerdán már 9100 menedékkérőt regisztráltak, akik csaknem mindannyian Ausztriából érkeztek. A határellenőrzés visszaállítása előtti napokhoz képest változás, hogy a legtöbben nem vonattal, hanem gyalog kelnek át a határon. Több tucat embercsempészt is elfogtak.

A bajor-osztrák határvidéken a nagyobb átkelőknél igen jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a határellenőrzés visszaállítása, és növekvő lakossági elégedetlenséghez vezetett. Különösen az ausztriai Salzburggal szomszédos Freilassingban, ahol a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió helyszíni beszámolója szerint komoly nyugtalanság is érzékelhető. Sokan nem vállalják véleményüket nyilvánosan, mert attól tartanak, hogy szélsőségesnek bélyegzik őket. Akik pedig megszólaltak a Deutschlandfunknak, elmondták, hogy a környéken terjed az aggodalom a közbiztonság gyengülése miatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Meseház

    A nap képe: Meseház

    Sokan hallottak már Az idős nő aki egy cipőben él című meséről, azonban a történetből életre kelt vendégházról már sokkal kevesebben.

  • Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Romániában a meglévő törvényeket sem tartják be, vagy szelektíven alkalmazzák őket – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának 2017-es jelentése szerint az élet szinte minden területén felerősödött a magyarellenesség Romániában.