2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Egyéb XII.kerület

Örökerdők lesznek Budapest környékén

Vajon erdeink milyen állapotban lesznek évtizedek múlva, hogyan tud alkalmazkodni a megváltozó ökológiai feltételekhez a fák és az erdő élővilága? Ezekre a kérdésekre ad gyakorlati választ a Pilisi Parkerdő Zrt. „erdőlaboratóriumában”, Mexikó-pusztán, a Pilis szívében, Dobogókő közelében zajló szakmai munka.

erdők2

A Mexikó-pusztai örökerdő a minta

– Az ezredfordulón ez a helyszín lett az egyik legismertebb hazai bemutatóterület, ami az úgynevezett szálaló, más néven örökerdő-gazdálkodás tanulmányozására szolgál – tudtuk meg Lomnici Gergelytől, a Pilisi Parkerdő szóvivőjétől, aki azt is kifejtette, hogy ennek a gazdálkodási módnak az a lényege, hogy az erdészek egyenként, vagy kis csoportokban termelik ki a fákat, minden esetben külön-külön mérlegelve az erdőben betöltött szerepüket.


– Ennél a módszernél az erdész nem fakitermelésben és -ültetésben, hanem az erdei ökoszisztéma fenntartásában, menedzselésében gondolkodik, minél nagyobb teret biztosítva az erdő természetes megújulásának. A módszer alkalmazásának eredményeként az erdő különféle korú és fajú fákból áll, nincsenek benne nagy területű fakitermelések, az erdő működése és látványa sokkal természetközelibb, továbbá ennek köszönhetően alakulhat ki a folyamatos erdőborítás is – fejtette ki a szóvivő. A Mexikó-pusztán kísérletképpen elindított erdőgazdálkodási módszernek köszönhetően mára több ezer hektárnyi örökerdővel találkozhatunk Budapest környékén.

Kapcsolódó Cikkek