EUR: 318,61 Ft
CHF: 271,89 Ft
2018. május 21., hétfő
Konstantin

Extra

Öt érdekesség Erzsébet királynőről

Uralkodási rekordot állított fel II. Erzsébet Nagy-Britanniában, ugyanis több mint 23 226 napja királynő. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük az öt legérdekesebb tudnivalót róla.

Queen Elizabeth II and Prince Philip, Duke of Edinburgh pictured near the King George IV gateway at Windsor Castle in June 1959.       Date: 1959, Image: 119066599, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mary Evans Picture Librar

Több mint harminc corgie-ja volt

A királynő négy gyermeket szült Fülöp hercegnek, aki nem mellesleg a harmadunokatestvére. Nyolc unokájuk és négy dédunokájuk van. Több mint harminc kutyája – corgie-ja – volt, a legelsőt még kislányként kapta az édesapjától.

Queen Elizabeth II returning to Buckingham Palace after her Coronation at Westminster Abbey, London, June 1953. (Colorised black and white print)., Image: 250309331, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Milliárdos uralkodó

Bár titkosan kezelik, pontosan mennyire gazdag a királynő, a Sunday Times Rich List 2015 szerint körülbelül 340 millió font (több mint 150 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik. 2010-ben fizetésemelést is kért,  mivel a közvetlen kiadásaira juttatott éves összeg már messze nem fedezi a valós költségeket.
Berlin, 2015. június 26. II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg a berlini Párizsi téren 2015. június 26-án, a brit uralakodó négynapos hivatalos látogatásának utolsó napján. (MTI/EPA/Pool/John MacDougall)

(MTI/EPA/Pool/John MacDougall)

Több mint ötezer kalapja van
Uralkodása ideje alatt állítólag több mint ötezer különböző kalapot viselt eddig. Még arra is lehet fogadásokat kötni, hogy különböző társasági eseményeken milyen színű fejfedőben jelenik meg. Őfelségének komoly elvárásai vannak a kalapokkal kapcsolatban: a karimája nem lehet olyan nagy, hogy ne lásson ki alóla, hátul nem lehet olyan hosszú, hogy hozzáérjen a kabáthoz és persze olyan kicsinek kell lennie, hogy ne akadályozza a kocsikból való kiszállásban.

 

 

 

erzsébet_festményMagyar festő készítette el az első portréját

Az első hivatalos portrét 1933-ban készítette róla a magyar László Fülöp Elek udvari festő. A királynő ekkor még csak hatéves volt. A festő Ferenc Józseftől 1912-ben nemesi címet kapott lombosi előnévvel, V. György brit király pedig lovaggá ütötte.


 

 

 

London, 2014. március 10. II. Erzsébet brit királynő (j) és férje, Fülöp edinburghi herceg megérkezik a Westminster-apátságba a Brit Nemzetközösség napja alkalmából tartott istentiszteletre 2014. március 10-én. (MTI/EPA/Andy Rain)

L(MTI/EPA/Andy Rain)

Jogosítvány nélkül vezethet

Erzsébet királynő az egyetlen, aki az országban jogosítvány nélkül vezethet, hisz a dokumentumot éppen az ő nevében bocsátják ki, ezt pedig nem teheti meg magának. Ugyanez a helyzet az útlevéllel, amivel szintén nem rendelkezik, de le sem tartóztathatják, ha esetleg bűncselekményt követne el, ugyanis a bíróság is az ő nevében jár el.


Kapcsolódó Cikkek