EUR: 319,23 Ft
CHF: 274,79 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb

Rainer Hermann – Az Iszlám Állam

az_iszlam_allam_hermann_rainerAz elmúlt évek legfontosabb világpolitikai fejleménye az Iszlám Állam váratlan megjelenése a Közel-Keleten. Hogyan történt mindez? Mi siklott félre az arab világban? 2011-ben a világ ámulva és egyben optimistán szemlélte az úgynevezett arab tavasz eseményeit – ma viszont a színhelyein félelmetes széthullást látunk, és ennek a krízisnek, úgy tűnik, messze nincsen vége.

Az arab világban évtizedeken keresztül autoriter rezsimek tartották fenn úgy-ahogy a stabilitást, ami persze csak látszólagos volt. Aztán – látszólag váratlanul – az emberekben feltámadt a szabadság iránti vágy, és szembefordultak azokkal a kormányokkal, amelyek korábban mindig csak az elitek érdekeit tartották szem előtt – és az államok széthulltak. Ma ott tartunk, hogy nincs se stabilitás, se szabadság, és egyetlen identitásképző kötőelemnek az iszlám maradt.


Rainer Hermann, az arab világ neves ismerője részletesen bemutatja, hogy az Iszlám Állam, amelynek előzményei 1999-ig nyúlnak vissza, a világi államiság kudarca és megszűnése nyomán hogyan tett szert ekkora hatalomra és támogatottságra. A tisztán politikai-történeti elemzésen túlmenően megkockáztatja, hogy prognózist adjon a távolabbi jövőre vonatkozóan, és tisztázza-értelmezze a Nyugat szerepét az eseményekben.

Kapcsolódó Cikkek