EUR: 309,21 Ft
CHF: 285,36 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb XVII.kerület

Rekordot hozott az idei nyár

Az Újlak uszoda a főváros legnagyobb területű kerületének lakosságát próbálja kiszolgálni nyaranta strandjával, amely most már generációk óta nem sokat változott. A medencék ugyanazok, a hatalmas zöldfelületet pihenésre vagy sportolásra lehet használni, belátható időn belül nem lesz fejlesztés. Viszont így is közel tizenegyezren jártak ott idén nyáron.

Újlak utcai uszoda strand

(fotó: Keresztesi Balázs)

A tavalyihoz képest nőtt a forgalom az Újlak utcai uszoda strandján az idei szezonban. Az uszodát üzemeltető Rákosmente Kft. sportrészlegvezetője, Nagy Attila a Lokálnak elmondta, nem volt nehéz rekordot dönteni, hiszen 2014-ben sokkal hidegebb idő volt.

– A látogatottság egyértelműen a hőmérséklettől függ. Mióta 2012-ben átvettük az uszoda üzemeltetését, ez volt a legforgalmasabb szezonunk. Idén már közel jártunk a tizenegyezer látogatóhoz, ami a nyári két és fél hónapot illeti. Több táborozó csoport is minket választott, szerdánként voltak a legtöbben. A hóvégeket megéreztük, amikor már nem maradt sok a fizetésből a családoknak, valamint iskolakezdés előtt, augusztus 20. után érezhetően megcsappant az érdeklődés.

A strand nagy zöldfelülettel rendelkezik, ahol akár ezer ember is elfér úgy, hogy ne érjen össze a törülközőjük. Ez egyfelől vonzó, másfelől annak köszönhető, hogy mindösszesen két kis medence van a szabadban.

– Sokszor kellett figyelni, hogy ne legyen zsúfoltság a 20-szor 10 méteres medencében, ott többször kirakhattuk volna a megtelt táblát. Ez a kétszáz négyzetméteres vízfelület ötven-hatvan gyereket bír el egyszerre. A gyerekpancsolóba pedig csak a legkisebbek mehettek.

Újlak utcai uszoda strand

De melyik volt az én papucsom? (Fotó: Keresztesi Balázs)

Többször felvetődött már annak a lehetősége, hogy a strandot a mellette lévő önkormányzati területtel bővítsék, az így megnövekedett helyen pedig élményfürdő épüljön. Erre azonban még senki sem vállalkozott.

– Milliárdokat tudok elkölteni gondolatban, milyen medencékkel és szolgáltatásokkal lehetne vonzóbbá tenni a strandot. A realitás az, hogy a tulajdonos önkormányzat erre nem tud most ilyen összeget költeni. Mindennek csak akkor lenne értelme, ha meleg vizű, még jobb esetben fedett medencénk lenne, hogy ez belátható időn belül megtérüljön.

Ennek megfelelően inkább az aktuális feladatokra fokuszálnak. Évente öt-hat millió forint jut felújítási munkálatokra. – Mindig van valami, amit meg kell oldani egy harmincéves uszoda életében. Sokszor nem látványos feladatok ezek, sok a gépészeti munka, de idén például a szaunákat kompletten kicseréltük, ez a látogatóknak is szembetűnő változás – mondta Nagy Attila.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A tetkóddal üzensz

  A tetkóddal üzensz

  A tetováltatás ismét reneszánszát éli, Zalaegerszegen naponta 10-15 ember fordul meg a tetoválószalonokban.

 • Borozzunk!

  Borozzunk!

  Majdnem mindenütt véget a szüret Zala megyében, az ébredő bort már a pince biztonságában tudhatjuk.

 • Tök jó!

  Tök jó!

  A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik. Amikor fellebben a fátyol a való világ és a túlvilág között, a földieket védi az álarc, amely megtéveszti a rossz szellemeket –tartja egy ősi mondás.