2018. május 23., szerda
Dezső

Belföld

Szabad mobilozni az órán

geomatechGyerekek, most pedig mindenki kapcsolja be az okostelefonját! Pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy ezt mondja a tanár az órán, ne pedig az ellenkezőjét. Most azonban nagyon is közeli a nap, amikor az osztályteremben elhangzik ez a felszólítás. Elkészült ugyanis egy olyan számítógépes program, amellyel tablet vagy okostelefon segítségével végezhetnek fizikai kísérleteket a gyerekek a tanórán.

Az idei tanév kezdetéig több mint 950 iskola mintegy 2500 tanára ismerkedett meg továbbképzés keretében a legkorszerűbb elektronikus oktatási technológiákkal. Elkészültek, és hamarosan bárki számára elérhetőek lesznek a GEOMATECH oldalán azok a mobileszközökkel is elvégezhető kísérletek, amelyek az okostelefonok érzékelőit hívják segítségül. Ezeken keresztül szemléltetik majd a fizika törvényszerűségeit.


A mobiltelefonok ma már olyan mérési eszközökként használhatóak, amelyek az oktatást is nagyban segítik. Amikor például a diákok a mobilt a kezükben mozgatják, akkor a számítógép megjeleníti a mobil érzékelő által küldött jeleket. Így például rögtön érthetővé válik, hogyan változik az erő, amely adott esetben a telefonra hat. A látványos mobil kísérletezés azonnal segít a megértésben.

– Az információs korban a gyerekeknek nem lehet úgy fizikát tanítani, mint 100 évvel ezelőtt. A diákok ma már sok információt dolgoznak fel, megnőtt a képi anyagok jelentősége, bár sok dologra tudnak koncentrálni, de csak rövid ideig. Egyre fontosabb az aktivitás és az azonnali visszajelzés – mondta el Mészáros László, a BKF Kommunikációs Alapítvány kuratóriumának elnöke, a projekt vezetője.


A GEOMATECH Program a magyar közoktatás fejlesztésének sikerterméke. A fejlesztők és a program elkötelezett hívei a jövőre koncentrálva folyamatosan keresik annak a lehetőségét, hogy milyen módon szélesíthetnék ki a GEOMATECH nyújtotta kereteket, hogy az még több tartalommal és tudással álljon a felnövekvő nemzedékek és tanáraik rendelkezésére.

A GEOMATECH Program hamarosan még nagyobb népszerűségre tehet szert, ugyanis az EMMI támogatásával részesévé válik a magyar közoktatási rendszer digitális korba történő átvezetésére irányuló fejlesztéseknek.

Kapcsolódó Cikkek