2017. december 12., kedd
Gabriella

Belföld

Százmilliárdból fejlődhet a szakképzés

Százmilliárd forint hívható le a 2020-ig tartó uniós ciklusban a hazai szak- és felnőttképzés támogatására. Az érintett intézmények ezenfelül itthoni pénzből is gazdálkodhatnak: a szakiskolákat csak idén 50 milliárd forinttal finanszírozza a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mintegy százmilliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig szak- és felnőttképzési célokra. A keretösszeg elsősorban az iskolák tevékenységének modernizálására fordítható, ami a piaci igények kiszolgálásán túl az oktatás színvonalát is javíthatja. A pénzek felhasználása kapcsán Odrobina László úgy nyilatkozott a Lokálnak, hogy amennyiben az érintett iskolák meg akarnak felelni a változó elvárásoknak, a fejlesztések elkerülhetetlenek. – A szakképzési rendszer átalakítása viszont nem csupán anyagi eszközöket, hanem gondolkodásbeli váltást is szükségessé tesz az intézmények vezetői részéről – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.


Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományos iskolamodelltől el kell mozdulni egy, az oktatást és a szolgáltatást párhuzamosan végző működés irányába. Szakítani kell például azzal a szemlélettel, hogy az állami szakképző iskolák kizárólag nappali tagozatos diákokkal foglalkozzanak. – A felnőttek felé is nyitni kell – szögezte le a szakpolitikus.

szakképzés, Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Egyre többen kerülhetnek barátságba a gépekkel (Fotó: MTI)

A felnőttképzés népszerűsítése érdekében már történtek lépések, így 2007 óta először ismét ingyenessé vált a második szakma megszerzése. Ettől azt várják, hogy évente több ezren kaphatják kézhez a friss végzettségükről szóló bizonyítványt. Ha ez sikerül, annak már a gazdaságra is érezhető hatása lesz – fejtette ki Odrobina.


A magyar szakképzési rendszer átalakításával hozható összefüggésbe az is, hogy júliustól 303 szakképző iskola a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) átkerült az NGM-hez. A tárca jövő júliustól további 54 egységet vesz át. Az új rendszerben úgynevezett szakképzési centrumok fogják össze az egyes szakintézmények tevékenységét. Ennek irányítását a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal látja el, a fenntartói jogokat pedig a gazdasági minisztérium gyakorolja. A működtetéshez előirányzott forrásokat – ez idén durván 50 milliárd forintot tesz ki – még nyár közepén átcsoportosítottuk az NGM-hez a KLIK-től – mondta el lapunknak a helyettes államtitkár.

Odrobina László emlékeztetett: ma a középiskolai tanulmányaikat elvégző diákok csaknem 75 százaléka egyáltalán nem találkozik konkrét szakmai ismeretekkel. Ezen úgy változtatnának, hogy néhány éven belül forduljon meg a trend, és minimum 65 százalékra ugorjon azok aránya, akik az iskolapadból középfokú szakképesítéssel kerülnek ki. Ehhez kapcsolódóan 2016 szeptemberétől a tervek szerint újszerű  formában zajlik a szakképzés, hiszen megjelennek az újragondolt szakközépiskolák és a szakgimnáziumok is. – Az átállás előkészítése megkezdődött, ezzel pedig a régióban elsőként ültetjük át a magyar gyakorlatba az Európai Unió szakképzési miniszterei által elfogadott rigai következtetéseket – közölte az NGM szakpolitikusa.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Fürdőruhás Mikulás

  A nap képe: Fürdőruhás Mikulás

  A budapesti Gozsdu udvarból rajtolt az a több tucat vállalkozókedvű Mikulás-jelmezes futó, akik azért ragadtak sportcipőt vasárnap délután, hogy mosolyt és segítséget hozzanak a rászoruló gyerekeknek.

 • Magabiztos fideszes győzelem Solymáron

  Magabiztos fideszes győzelem Solymáron

  Lakmuszpapírnak, modellértékűnek és a Fidesz legyőzéséhez szükséges receptnek tartotta a balliberális és jobbikos sajtó, valamint véleményvezéreik a vasárnapi solymári időközi választást.

 • Zsidózás után cigányozás a Jobbikban

  Zsidózás után cigányozás a Jobbikban

  Mint az állatokról, úgy beszélt a cigányságról korábban a Szent Korona Rádióban Apáti István, a Jobbik egykori- és Toroczkai László, a Jobbik jelenlegi alelnöke – figyelt fel rá a Magyar Idők.