2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb VIII.kerület

Szerdánként irány a játszótér!

Játszótéri szerda elnevezéssel indított programsorozatot közösségépítő és kikapcsolódást elősegítő szándékkal Józsefváros önkormányzata. Ennek keretében a felújított játszótereken a kicsik szervezett szabadidős tevékenységekben vehetnek részt, teljesen ingyen.

Teleki tér, színpad, játszótér, Teleki László szobor

Teleki tér, színpad, játszótér, Teleki László-szobor

Az elmúlt hat évben sorra megújultak a játszóterek a VIII. kerületben, sőt újak is épültek. Az önkormányzat ugyanis elkötelezett amellett, hogy támogassa a családokat.


– Nem csak a már itt élőket, hiszen azt szeretnénk, ha minél több kisgyermekes család és fiatal pár költözne Józsefvárosba – mondta Sára Botond alpolgármester. Az önkormányzat bérlakásprogramjával is segíti a fiatalokat és a városüzemeltetési politikában is hangsúlyos szerepet kapnak azok a fejlesztések, melyek a gyermekes családok életét könnyítik meg. – Az elmúlt hat évben 13 helyen újult meg vagy épült játszótér Józsefvárosban. Ez egy nehéz feladat egy belvárosi kerületnél, hiszen kevesebb a zöld felület. Ugyanakkor az igény megvan a családoknál, hogy legyenek olyan terek, ahol a gyerekek biztonságban játszhatnak a szabad levegőn. Amikor a Józsefváros újjáépül program elindult, odafigyeltünk erre. A játszóterek arányosan oszlanak el, Józsefváros minden részére jut legalább egy, amelyet az önkormányzat rendbe hozatott – magyarázta az alpolgármester.

Kálvária tér, szökőkút, játszótér

Kálvária tér, szökőkút, játszótér

 

Elsőként a Mátyás téri játszótér újult meg 2009-ben, az akkor lefektetett gumiburkolatot pedig az idén cserélte le az önkormányzat. A Gutenberg téri játszótér nagyon rossz állapotban volt, ezért közel 9 millió forintból 2013-ban rendbe hozatta a kerület. Tavaly megújult a Leonardo da Vinci közi játszótér, a Losonci téri, a Jázmin utcai, a Kálvária és a Golgota téri játszópark, de újak is létrejöttek.


Dr. Sára Botond, Alpolgármester, köztérmegújítási nívódíj

Sára Botond, alpolgármester, köztér-megújítási nívódíj

– Kiemelt projekt volt a Százados negyedben a Tisztes utcánál létesített játszótér, hiszen az egy régi adósságunk volt. Körülbelül ezer négyzetméteren épült meg, hozzávetőleg 20 millió forintból. Ebbe a negyedbe sok fiatal pár költözött be az ingatlanfejlesztések során, de nem volt itt játszótér. Bő egy évvel ezelőtt elkészült, és nagyon szeretik – mesélte Sára Botond, hozzátéve, hogy a szomszédos lakóparkban élők vállalták, hogy „gazdái” lesznek a térnek, és valóban vigyáznak rá. – Amikor bejelentettük, hogy játszóteret szeretnénk létesíteni, a kérésemre bevontuk az anyukákat, hogy ők mondják meg, milyen eszközöket szeretnének, milyen legyen a kialakítása. Talán emiatt is érzik ennyire a sajátjuknak.

A Teleki téren, a Horváth Mihály, a Golgota és a Tbiliszi téren is újonnan alakítottak ki játszóteret, a II. János Pál pápa téren pedig idén készül el. A FiDo tér is tavaly készült el, az átalakítás következtében tulajdonképpen az egész terület egy hatalmas játszótér lett, ahol rendszeresek a foglalkozások.

– Ezek olyan sikeresek, hogy úgy döntöttünk, kiterjesztjük más területekre is. Elindul egy Játszótéri szerda elnevezésű program, amelynek keretében hat helyszínen (Losonczi tér, Gutenberg tér, Leonardo köz, Teleki tér, Golgota és Rezső tér) foglalkozások lesznek szerda délutánonként. A kesztyűgyár dolgozói az ott megjelent gyerekeknek közösségi programokat, játékokat szerveznek, október 21-ig fog tartani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.