EUR: 309,29 Ft
CHF: 285,39 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

Szigorúbb bevándorláspolitikát! – 82 százalék a kormány mellett

Hónapról hónapra többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A lakosság döntő része rendkívül aggasztónak tartja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját és 82 százalékuk szigorúbb megoldásokat vár.

Az egyre súlyosbodó, Európa felé tartó migrációs hullám és annak kezelése széles körben heves vitákat vált ki az Európai Unióban. Az illegális bevándorlásból eredő gyakorlati problémák azonban az olyan frontországokban jelentkeznek, mint hazánk. A téma súlya és aktualitása indokolta egy országos felmérés elkészítését, amelynek keretében a magyar felnőttkorú lakosság véleményét kérdeztük meg az illegális bevándorlással és az ehhez kötődő szabályozással kapcsolatban.

Az eredmények tanúsága szerint a magyar emberek egyértelműen súlyosnak tartják a hazai migrációs helyzetet, a válaszadók kétharmada (66 százalék) szerint nagyon aggasztó a probléma, további 23 százalék szerint inkább aggasztó. Mindössze a megkérdezettek 10 százaléka nem lát a helyzetben érdemi kockázatot.

Emellett kiderült, hogy a lakosság jelentős többsége (82 százaléka) szigorúbb bevándorlási szabályokat szeretne. Amennyiben idősorosan vizsgáljuk, látható, hogy az év eleje óta folyamatosan nőtt azok aránya, akik túl enyhének, megengedőnek érzik a jelenlegi törvényi/jogi kereteket.

Az illegális bevándorlással kapcsolatos attitűdöket illetően a kutatás továbbá rámutatott, hogy a lakosság 83 százaléka szerint nem elfogadható, hogy emberek illegális határátlépéssel, papírok nélkül haladjanak át egy ország területén.

A válaszadók közel háromnegyede (72 százaléka) az uniós politikusok által megfogalmazott azon állítással sem ért egyet, amely szerint az európai uniós országoknak konkrét felső korlát nélkül be kellene fogadniuk a Szíriából érkező háborús migránsokat. Négyből mindössze egy megkérdezett (24 százalék) támogatja ezt a megközelítést.

A kutatás módszertana

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015. szeptember 5–10. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el – a mintavételből fakadóan – attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

s4

s3

s2

s1

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötös alá

  Ötös alá

  Nagyon szép dolog, ha egy iskola nem klisékkel, hanem tanár-diák együttműködésben készült zenés színpadi játékkal emlékezik nemzeti ünnepeken.

 • Rendőrt ölt a neonáci

  Rendőrt ölt a neonáci

  Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér.

 • Mécs kiakadt Horn rokonára

  Mécs kiakadt Horn rokonára

  Komoly perpatvar robbant ki egy orosz tévéműsor miatt, amelyben az ’56-os forradalmat a CIA művének nevezték. Az adásban megszólalt az MSZP-s Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga is, aki szerint a szabadságharc idején vadásztak a zsidókra.

 • Juhász maffiózóknak dolgozik

  Juhász maffiózóknak dolgozik

  Végleg eldőlt, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke Portik Tamásnak, a magyar alvilág egyik legsúlyosabb figurájának táskahordója.