2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Életmód

Tarlós István: Csak finomfőzeléket ne!

Budapest, 2014. szeptember 10. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Deák Ferenc téri ügyfélcentrumának és a Földalatti Vasúti Múzeum új fogadótermének avatásán 2014. szeptember 10-én. MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

Tarlós István már gyerekkorában kedvelte a gömböcöt, a fejtettbab-levest és a marhafelsált is. Budapest főpolgármestere az Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek című könyvben mesélt kedvenc ételeiről a szerző Őszy-Tóth Gábrielnek.

– Gyermekkoromtól kezdve szeretem a hasamat, most pedig talán már mondhatom: az evés az egyetlen káros szenvedélyem – árulta el a könyvben Tarlós István. – Az 50-es években Paksról kaptunk disznótoros csomagokat, a gömböc, vagyis a különleges szalámi, a májas hurka, a töpörtyű ízének az emlékét ma is őrzöm magamban. Édesanyám és a feleségem főztjét is kedvelem, de a Paksról elszármazott apai nagyanyám főzéstudománya felülmúlhatatlan volt! Olyan ételeket is megszerettetett velem, amelyeket korábban nem kedveltem, például a fejtettbab-levest. Remekül készítette a marhahúslevest grízgaluskával, a kedvenc ételem pedig azóta is a tejfölös-zöldséges marhafelsál spagettivel, a sütemények közül pedig a vaníliás tekercs.


A főpolgármester arról is mesél  a kötetben, milyen volt náluk a vasárnapi és az ünnepi menü.

– Az anyai nagyszülőkkel éltünk együtt Csillaghegyen… Az 50-es évek végén, a 60-as évek első felében általában húsleves és rántott karaj volt a vasárnapi menü  krumplival, rizzsel, uborkasalátával, olykor rántott vagy sült csirke. De az igazi élmény az volt, amikor a marhahúslevest feltálalták; a főtt húshoz dukált a főtt krumpli és a meggyszósz, esetleg tormaszósz, a specialitás pedig a zellersaláta volt. Karácsonykor ma is ugyanaz a menü, mint régen, a feleségem is azt készíti, amit édesanyám: borlevest és rántott halat hagymás krumplisalátával. Édesanyám annak idején pontyból készítette, a feleségem pontyból és filézett lazacból – árulta el a családi receptet Tarlós István, aki saját bevallása szerint az otthoni kosztot többre tartja, mint az éttermi fogásokat. Még akkor is, ha felesége zsírmentesen főz és egészségük érdekében a fűszerezést sem viszi túlzásba. A főpolgármester a szilvás gombócot és a velős pirítóst a kedvencei között tartja számon, szereti a főzelékeket is, de a finomfőzeléket nem tudja megenni.


Tarlós István egyik kedvence a tejfölös zöldséges marhafelsál spagettivel.

tarlos istvan-tejfolos zoldseges marhaszelet

 

Hozzávalók (4 fő részére):

– 800 gramm marhafelsál

– 1-2 fej vöröshagyma

– 2-3 db sárgarépa

– 2-3 db fehérrépa

– 1 dl tejföl

– 1 kávéskanál liszt

– étolaj vagy zsír

– só

– őrölt bors

Elkészítése

A húst megmossuk, azután megszikkasztjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Ízlés szerint megsózzuk, és mindkét oldalát kevés zsiradékban hirtelen átsütjük. Ezután tálra helyezzük a húst és a visszamaradt zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a felkarikázott zöldséget. A félretett hússzeleteket megborsozzuk, és visszatesszük a hagymás-zöldséges ágyra. Apránként vizet adva hozzá, fedő alatt puhára pároljuk. A lisztet a tejföllel simára keverjük, és a hússzeletekre öntjük. A végén még egyszer felforraljuk az egészet. Köretként spagettit szoktam hozzá fogyasztani.

Kapcsolódó Cikkek