2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

TEK: Nőtt a terrorveszély a régióban

Folyamatosan figyeli az illegális bevándorlók mozgását a magyar határokon a Terrorelhárítási Központ, a soha nem látott migrációs nyomás a szervezetre is rendkívüli felelősséget ró. Úgy látják, nőtt a terrorfenyegetettség a régióban, a Belügyminisztérium viszont ezzel együtt sem módosítana az ország készenléti fokozatán.  

terror, elhárítás, TEK (Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Az év eleje óta nőtt az általános terrorveszélyeztetettség a régióban, így Magyarországon is – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Lokál megkeresésére. A szervezet szerint ez elsősorban a januári párizsi merényleteknek tudható be, hiszen ezek egyértelmű támadásokként értékelendők az európai közösséggel szemben, amelynek Magyarország is teljes jogú tagja. Ugyanakkor „figyelemre méltónak” nevezték azokat a nemzetközi véleményeket is, amelyek szerint a kontinensre áramló embertömegek kevéssé ellenőrizhető mozgását az Iszlám Állam vagy más szélsőséges csoportok kihasználhatják, és a korábbiakhoz képest nagyobb eséllyel juttathatnak terroristákat Európába. A TEK ennek kapcsán arra is kitért, hogy napi szintű kapcsolatban áll a külföldi partnerszervezetekkel, a gyors információcsere pedig lehetővé teszi, hogy minimálisra csökkentsék annak a kockázatát, hogy radikális elemek jelenjenek meg a schengeni határokon belül. Arra a kérdésre, hogy a menekültáradattal összefüggésben szűrtek-e már ki terrorgyanús személyeket, a TEK nem reagált.


A magyarországi terrorveszélyt egy négyfokozatú index alapján értékelik, a skálán az A besorolás a legalacsonyabb, a D pedig a legmagasabb készültséget jelenti. Január 16. óta B fokozat van érvényben, ez akkor rendelhető el, ha az unió vagy a NATO bármely tagállamában terrorcselekményt követtek el. Kerestük a Belügyminisztériumot, hogy a közelmúlt történéseire való tekintettel vizsgálják-e ennek az értékelésnek a módosítását. A tárca válaszából az derült ki, hogy jelenleg nincs napirenden a terrorfenyegetettségi mutató módosítása.

A TEK mindenesetre azt közölte, hogy a Magyarország déli határain kialakult migrációs nyomás rendkívüli felelősséget ró a szervezetre, ezért az utóbbi időben hangsúlyosabb feladattá vált a felderítés és a megelőzés. A bevándorlás fokozódásával az embercsempész bandák is aktivizálták magukat, ezek felszámolására a központ nagyobb energiát fordít.


Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni ezzel szemben, meg kell tiltani, szankcionálni kell ezt a tevékenységet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a “Stop Soros” törvénycsomagról szólva.

 • Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szülő elveszíti gyermekét. Bár egy hazai rendőrségi statisztika szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százaléka egy héten belül, és 35 százaléka egy hónapon belül meglesz, 5 százalékuk talán egyszer vagy soha nem kerül már elő.

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.