EUR: 318,35 Ft
CHF: 271,10 Ft
2018. május 21., hétfő
Konstantin

Külföld

Trump hűségnyilatkozatot írt alá

A Republikánus Párt iránti hűségnyilatkozatot írt alá csütörtökön New Yorkban Donald Trump ingatlanmilliárdos, amelyben vállalta, hogy támogatni fogja a párt 2016-os hivatalos elnökjelöltjét, amennyiben nem ő nyerné el ezt a címet.

Trump, aki maga finanszírozza a választási kampányát, közölte, hogy nem kapott semmit – a jogi értelemben egyébként őt semmire sem kötelező – hűségnyilatkozatáért cserébe, csak azt az ígéretet, hogy a párt tisztességesen fog viszonyulni hozzá. Kijelentette, hogy nem ismer olyan körülményt, amelynek hatására visszalépne a kötelezettségtől.


A CNN hírtelevízió szerint a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) korábban még sohasem kötelezte ilyen hűségnyilatkozatra az elnökjelölt-aspiránsokat. Ezt most azért tette, mert erősen aláaknázná a párt esélyét a Fehér Ház meghódítására, ha a republikánus népszerűségi listát vezető Trump később úgy döntene, hogy független, harmadik elnökjelölt lesz.

Az RNC elnöke, Reince Priebus csütörtökön személyesen kereste fel Trumpot, amikor az aláírta a hűségnyilatkozatot.


Donald Trump a republikánus elnökjelölt-aspiránsok augusztusi első televíziós vitáján még megtagadta, hogy kijelentse: kész bárkit támogatni a riválisai közül, ha nem őt választanák a republikánusok hivatalos elnökjelöltjévé.

Trump szempontjából a hűségnyilatkozatnak azért van jelentősége, mert a hivatalos elnökjelöltségért folytatott előválasztási küzdelem fordulóit az egyes államokban a helyi pártszervezetek szervezik. Ezek közül pedig Dél-Karolinában az aspiránsoknak kötelező aláírniuk egy hűségnyilatkozatot, hogy felkerüljenek a támogatható jelöltek közé. Hasonló eljárás bevezetését mérlegelik a virginiai és az észak-karolinai republikánusok is.

Az általános választást már nem a pártok, hanem a tagállami intézmények bonyolítják le, vagyis az ilyen nyilatkozatoknak már nem lesz jelentőségük.

A Monmouth Egyetem legfrissebb mérése szerint Donald Trump párton belüli támogatottsága 30, a Reuters-Ipsosé szerint pedig 31 százalékos.

Kapcsolódó Cikkek