2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb XVI.kerület

Új lift és régi leszoktató program a tüdőgondozóban

új lift a Hunyadvár utcai Tüdőgondozóban Kovács Péter polgármester ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A liftet Kovács Péter polgármester (balról), , dr. Kiss Mariann a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója és dr. Csomor Ervin alpolgármester adta át ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Átadták az új liftet a Hunyadvár utcai tüdőgondozóban, és ezzel akadálymentes lett az épület. A beruházás 17 millió forintba került. Ottjártunkkor dr. Tót Éva főorvos asszonnyal az évek óta működő dohányzásleszoktató programról beszélgettünk, és kipróbáltuk a tüdőkapacitás-mérő műszert is.

Az önkormányzat kiemelt területként tekint az egészségügyre. Céljuk a várakozási idő lerövidítése, fejlesztések, beruházások beindítása, valamint az, hogy az egészségügyi dolgozók vonzó körülmények között végezhessék munkájukat és a betegek is komfortosan érezzék magukat.


 

– Az időseknek komoly gondot jelentett az emeleten található szakrendelők megközelítése, de a lift üzembe helyezésével már nem kell lépcsőzniük – mondta Kovács Péter polgármester az átadón, és hozzátette: a belső teret úgy alakították ki, hogy a betegszállítót is be lehessen tolni.

új lift a Hunyadvár utcai Tüdőgondozóban Dr Tót Éva Erika ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Dr Tót Éva doktornő a digitális képeket évekre visszamenően ki tudja elemezni ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A lift mellett egy mozgássérültmosdót is kialakítottak, kicserélték a nyílászárókat, új kezelő- és pihenőhelyiséget is létrehoztak. A tüdőgondozóban dohányzásról leszoktató program működik dr. Tót Éva főorvos asszony vezetésével, aki ezt a programot a XIV. kerületben is gondozza.


új lift a Hunyadvár utcai Tüdőgondozóban ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Modern műszerekkel mérik a légzésfunkciót ( Fotó_ Sáfár Tibor)

– Csoportos foglalkozás és egyéni terápia is van. Számos alternatíva létezik, de meg kell küzdeni a betegekért. Aki elveszíti a motivációját, annak bizony nagyon nehéz leszoknia a dohányzástól – fejtette ki a főorvos, aki hangsúlyozta, nincsenek csodaszerek, egyetlen hatásos módszer van, a döntés. Ehhez pedig minden támogatást megadnak a hozzájuk fordulóknak. – Akkor sem kell elcsüggedni, ha valaki visszaesik, hiszen a leszokást bármikor újra lehet kezdeni – biztatja a  doktornő azokat, akik esetleg feladnák. – Az érzelmi függés egy életre megmarad, de akik már eljönnek a programra, azoknak a 80-90 százaléka leszokik a dohányzásról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.