EUR: 309,29 Ft
CHF: 285,50 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Életmód

Új szokások, új élet

, Image: 258294145, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

A legfontosabb a megfelelő testsúly megtartársa (fotó:Profimedia/REdDot)

Számos tanulmány szól arról, mit is kell megtennünk egészségünk érdekében: ne dohányozzunk, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, szabaduljunk meg a túlsúlytól és mozogjunk rendszeresen. Cserébe egy teljesen új életet kapunk.

A Német Táplálkozáskutató Intézet munkatársai több mint 25 ezer, átlagosan 49 éves férfi és nő részvételével nyolc éven át folytatott hosszú távú kutatást a tudatos életmódváltásról és annak jótékony következményeiről. Az eredmény megdöbbentő. Az egészséges életmódra vonatkozó összes kritériumot figyelembe véve 93 százalékkal csökken annak az esélye, hogy cukorbetegség alakuljon ki, a szívinfarktus kockázata pedig 81 százalékkal bizonyult kisebbnek. Az agyvérzést illetően tapasztalt 50 százalékos csökkenés ugyancsak tekintélyes szám, a daganatos megbetegedés esetében tapasztalt 36 százalékos különbség is azt mutatja, hogy érdemes az életmódváltást komolyan venni.

Együnk sok zöldséget! (fotó:Profimedia/RedDot)

Együnk sok zöldséget! (fotó:Profimedia/RedDot)

A főbb szempontokat – vagyis a dohányzás mellőzését, sok zöldség és gyümölcs, ugyanakkor kevés hús fogyasztását,  a rendszeres mozgást – rangsorolták a kutatók. A legfontosabbnak a megfelelő testsúly bizonyult: aki 30 alatt tudta tartani testtömegindexét (BMI), már csupán ezzel az egy szemponttal több mint 50 százalékkal csökkentette a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

– A krónikus betegségek közül a megfelelő testsúllyal a kettes típusú cukorbetegséget lehet a „legmesszebbre” elkerülni – mondta Heiner Boeing, a kutatás vezetője. Aki pedig a 30 alatti BMI mellett még azzal is büszkélkedhet, hogy nem dohányzik, már 70 százalékkal csökkentette a betegség kockázatát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Végre bekopogtatott az álomférfi, aki kedves, intelligens és még hagy időt a barátokra is. Aztán feltűnik, hogy még többet i, mint amennyire szükség lenne.

 • Így készíts vibrátort otthon!

  Így készíts vibrátort otthon!

  Messze van a párod, de nem tudsz szabadulni a vágytól? Azonban számodra nem elég, hogy elővedd valamelyik játékszeredet, mert te pontosan az ő méretét, formáját kívánod?

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.