2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb XII.kerület

Újra ragyog a csillagászati központ

csillagaszati12

Csaknem 90 év után megújult végre az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete, amely a Normafához közel, a Konkoly Thege Miklós útról nyíló négyhektáros telken működik. Az 1926-ban átadott intézményben az építés óta nem történt jelentősebb felújítás, most azonban egy 650 millió forintos beruházásnak köszönhetően ismét eredeti szépségében látható a főépület, valamint a mellette található két kisebb és egy nagyobb csillagvizsgáló kupola.

Ábrahám Péter főigazgató arról számolt be, hogy a most lezárult, fél évig tartó munkálatok során megújult a főépület külső homlokzata, újjáépült a tető, amely hőszigetelést is kapott, valamint korhű módon, de korszerű hőszigeteléssel kicserélték a nyílászárókat. Az épületen belül mindegyik helyiséget felújították, modernizálták a fűtésrendszert, tűzjelző rendszert szereltek fel, valamint átépítették és szellőztetőberendezéssel látták el az előadótermet. A főépületen kívül a három különálló csillagvizsgáló kupolát is felújították: ezek egyikében található az intézet nagyméretű, 60 centiméteres távcsöve. A most elvégzett rekonstrukció egy nagyszabású fejlesztési program első állomása. A további tervek között egy új kutatóház és egy látogatóközpont létrehozása is szerepel, az épületeket körülvevő nagy zöldterületet pedig díszkertté alakítanák át, így egy tudományos park jönne létre három kutatóintézettel.


Kapcsolódó Cikkek

  • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.