EUR: 317,98 Ft
CHF: 271,90 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Vendégeskedik a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

A Magyar Nemzeti Galériában, a szombathelyi Iseumban és a hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben vendégeskednek a felújítása alatt álló Szépművészeti Múzeum gyűjteményének jeles darabjai.

A Szépművészeti Múzeum több mint három évig tartó felújítása alatt sem kell nélkülöznie a közönségnek a gyűjtemény legnépszerűbb műtárgyait – olvasható a múzeum által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.


Az intézmény csaknem hatvan remekműve nyár óta látható a Magyar Nemzeti Galériában. Az ókortól a gótika, a reneszánsz és a barokk művészeti emlékein keresztül egészen a 19-20. század fordulójáig kalauzoló Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című tárlatot 2017 végéig kereshetik fel az érdeklődők.

A szombathelyi Iseumban október végéig vendégeskednek a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének darabjai. A Textilek a holtak birodalmából című kiállításra a múzeum két múmiát is kölcsönzött, köztük az eredetileg a Savaria Múzeumban őrzött, úgynevezett szombathelyi múmiát, amely így a kiállítás idejére visszatért a vas megyei városba.


A hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben szeptember 30-ig látható a Tavak titkos kertje: Tavirózsa és lótusz a művészetben című tárlat, amelyre olyan fáraókori műtárgyat adott kölcsön a Szépművészeti Múzeum, amelyen az újjászületés szimbólumaként az egyiptomi művészet egyik leggyakrabban használt motívuma, a lótuszvirág-ábrázolás látható. A kiállításon szerepel a gyűjtemény egyik nemzetközi szinten is egyedülálló remekműve, Hathor-papnő homokkőből készült büsztje is.

Az egyiptomi kollekció műtárgyaival várhatóan Pápán, Sopronban, valamint a budapesti Ráday Gyűjtemény – Biblia Múzeumban is találkozhatnak a látogatók.

A Szépművészeti Múzeum teljes gyűjteményének büszkeségei nem csak Magyarországon, hanem külföldön is láthatóak lesznek: szeptember közepén a milánói Palazzo Reale ad otthont az intézmény és a Magyar Nemzeti Galéria műveiből válogatott nagyszabású tárlatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Teherautó ütközött kisbusszal, kilencen meghaltak

  Teherautó ütközött kisbusszal, kilencen meghaltak

  Kilenc ember halt meg a Ceglédbercel közelében kedden délután történt közúti balesetben, valamennyien egy román rendszámú kisbuszban utaztak – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője este az MTI-vel.

 • Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

  Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

  Leginkább Milos Zeman cseh államfőben bíznak a csehek, de Orbán Viktor magyar kormányfő is az élmezőnyben van – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy tucatnyi, a cseh, a közép-európai, illetve a világpolitikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

 • Elkezdődött a cseresznyeszezon

  Elkezdődött a cseresznyeszezon

  A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.