EUR: 309,15 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

Vendégeskedik a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

Hősök tere, Műcsarnok, Szépművészeti múzeum

A Magyar Nemzeti Galériában, a szombathelyi Iseumban és a hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben vendégeskednek a felújítása alatt álló Szépművészeti Múzeum gyűjteményének jeles darabjai.

A Szépművészeti Múzeum több mint három évig tartó felújítása alatt sem kell nélkülöznie a közönségnek a gyűjtemény legnépszerűbb műtárgyait – olvasható a múzeum által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Az intézmény csaknem hatvan remekműve nyár óta látható a Magyar Nemzeti Galériában. Az ókortól a gótika, a reneszánsz és a barokk művészeti emlékein keresztül egészen a 19-20. század fordulójáig kalauzoló Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című tárlatot 2017 végéig kereshetik fel az érdeklődők.

A szombathelyi Iseumban október végéig vendégeskednek a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének darabjai. A Textilek a holtak birodalmából című kiállításra a múzeum két múmiát is kölcsönzött, köztük az eredetileg a Savaria Múzeumban őrzött, úgynevezett szombathelyi múmiát, amely így a kiállítás idejére visszatért a vas megyei városba.

A hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben szeptember 30-ig látható a Tavak titkos kertje: Tavirózsa és lótusz a művészetben című tárlat, amelyre olyan fáraókori műtárgyat adott kölcsön a Szépművészeti Múzeum, amelyen az újjászületés szimbólumaként az egyiptomi művészet egyik leggyakrabban használt motívuma, a lótuszvirág-ábrázolás látható. A kiállításon szerepel a gyűjtemény egyik nemzetközi szinten is egyedülálló remekműve, Hathor-papnő homokkőből készült büsztje is.

Az egyiptomi kollekció műtárgyaival várhatóan Pápán, Sopronban, valamint a budapesti Ráday Gyűjtemény – Biblia Múzeumban is találkozhatnak a látogatók.

A Szépművészeti Múzeum teljes gyűjteményének büszkeségei nem csak Magyarországon, hanem külföldön is láthatóak lesznek: szeptember közepén a milánói Palazzo Reale ad otthont az intézmény és a Magyar Nemzeti Galéria műveiből válogatott nagyszabású tárlatnak.

Kapcsolódó Cikkek