2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb

„Zaccból” is készülhet a hamisítvány

bor2A borhamisításra gondolva az átlagfogyasztó képzeletében nagy valószínűséggel tabletták jelennek meg, noha a módszerek ma már ennél jóval kifinomultabbak. Nem is csoda, hiszen a borkészítést egész sor jogi előírás szabályozza, amelyeket nem könnyű kijátszani. A jogi keretet megadó, bortörvény néven ismert 2004. évi XVIII. törvény mellett több hazai és uniós rendelet vonatkozik a területre, ezek mellett a szőlészek útmutatója a Nemzeti Fajtajegyzék, a borászoké a Magyar Borkönyv.

Valójában a legismertebb hamisítási módszerek nagyon egyszerűek. Gyakori például, hogy a használt musthoz a megengedettnél nagyobb mennyiségű, nem szőlő eredetű, többnyire répacukrot adnak a kívánt alkoholos erjedés elérése érdekében. Előfordul, hogy a borászati eljárás során visszamaradt üledéket, az úgynevezett seprőt „élesztik újjá” nagyobb mennyiségű cukorral és más segédanyagokkal, ami leginkább ahhoz hasonlítható, mint ha zaccból főznénk kávét. Ismert módszer a mennyiség növelésére a víz hozzáadása, továbbá mesterséges édesítőszerek vagy más adalék anyagok alkalmazása.


Kapcsolódó Cikkek