EUR: 309,06 Ft
CHF: 285,41 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Életmód

5 árulkodó jel, hogy szemproblémánk van!

Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság – néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Dr. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

Homályos látás

Ez a leggyakoribb szemészeti tünet, amelyet fénytörési hibák is okozhatnak. Leginkább a középkorúakat érintő probléma rendkívül egyszerűen észrevehető: a szokásos méretű betűk olvasásakor egyre távolabb kell tartanunk magunktól a könyvet vagy újságot, amit éppen átlapozunk. A probléma kialakulásában jelentős szerepet játszik a dohányzás és az UV-sugárzás.

műszempillaFejfájás

Számos betegség tünete lehet a fejfájás, de ha ez olvasás vagy tartós számítógép használat közben jelentkezik, akkor erős lehet a gyanúnk, hogy a szemünkkel van a probléma. A szakember szerint ebben az esetben túlságosan megerőltetjük a szemünket, így ez egy idő után fájdalomérzethez vezethet.

 

Szempirosság és gyulladás

Időnként mindannyian tapasztalunk olyan jeleket, mint elhúzódó szempirosság, árpa vagy esetleg kötőhártya gyulladás. Az ilyenkor érzett viszkető érzés viszont sok más betegségnek is lehet az előjele, többek között korrigálatlan fénytörési hiba, idegen test a szemben, de akár a cukor- vagy bőrbetegség előjele is lehet.

latasvizsgalatHunyorítás

Sokszor akár magunkon is észrevehettük, hogy bizonyos tárgyakra jobban fókuszálunk, esetleg hunyorítunk. Ez sokaknál a rövidlátással van összefüggésben. Nem árt azonban erre a látszólag csekélynek tűnő problémára nagyobb hangsúlyt fektetni, ugyanis a hosszútávú szövődménye az ideghártya leválása is lehet.

Szemszárazság

Főleg légkondicionált helységeben érezhetjük, az egész napos számítógépes munka után. Ilyenkor a legnagyobb baj a pislogás hiánya okozza, ugyanis  kimarad az úgynevezett könnyfilm állandó megújulása.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.