EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

A bajor miniszterelnök ismét nekiment Merkelnek

Erding, 2015. október 10.
Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke beszédet mond a CSU menekültügyről tartott konferenciáján Erdingben 2015. október 10-én. Seehofer előző nap alkotmánybírósági eljárással fenyegette meg a Merkel-kormányt, ha a berlini vezetés nem korlátozza a menedékkérők áradatát. (MTI/EPA/Marc Müller)

Horst Seehofer bajor miniszterelnök néhány nap szünet után kedden ismét élesen bírálta Angela Merkel kancellárt, Münchenben a tartományi gyűlés (Landtag) szünetében újságíróknak azt mondta, hogy társadalmi szakadást és radikalizálódást idézhet elő a berlini vezetés bevándorláspolitikája.

Horst Seehofer figyelmeztetett, hogy tovább csökkenhet a Merkel vezette konzervatív CDU és az általa vezetett bajor testvérpárt, a CSU támogatottsága, a szélsőséges Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalomhoz pedig az eddiginél is többen csatlakozhatnak, ha nem sikerül korlátozni a menekültek számát.

A bajor kormányfő egyben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormány még mindig nem jutott dűlőre a tranzitzónák bevezetésének ügyében.

A Pegida “rasszista, idegenellenes kijelentései teljességgel elfogadhatatlanok és a CSU is elítéli őket”, de mindez nem menti fel a politikát azon felelőssége alól, hogy “válaszokat adjon a lakosság aggodalmaira és félelmeire” – mondta Horst Seehfoer.

Rámutatott, hogy a bevándorláspolitika és a menekültek integrációja körül is sok a félelem, és úgy vélte, amíg nincs megfelelő válasz, ezek a problémák “felhajtóerőt” adnak a szélsőséges erőknek.

Az utóbbi napokban két nagy közvélemény-kutató intézet, az Emnid és az INSA is 37 százalékosra mérte a CDU/CSU támogatottságát. Szeptember végén még mindkét intézetnél 40 százalékon álltak a konzervatív uniópártok. Seehofer szerint a gyengülés tovább folytatódik. “Lehet, hogy már most mélyebben vagyunk, mint ahogy a felmérések mutatják” – idézte a bajor miniszterelnököt a Münchner Merkur című lap az online kiadásában.

Közben az n-tv hírtelevízió azt jelentette, hogy a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának egyes tagjai úgy vélik, jó megoldás lenne, ha Angela Merkel elvállalná az ENSZ főtitkárának 2016-ban megüresedő pozícióját, mert így a kancellárváltással együtt a kormány menekültpolitikáját is új irányba lehetne fordítani nagyobb politikai károk nélkül.

Ebben az esetben az n-tv hírportálján megjelent elemzés szerint a CDU valószínűleg Wolfgang Schäuble jelenlegi pénzügyminiszter kancellárrá választását támogatná. A 73 éves politikus átmeneti időre, a 2017-ben esedékes Bundestag-választásig maradhatna hivatalban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

 • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.