EUR: 309,15 Ft
CHF: 285,27 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

A pártok is megemlékeznek a nemzeti ünnepen

Budapest, 2014. október 23.
Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Operában rendezett díszelőadáson az '56-os forradalom és szabadságharc emléknapján, 2014. október 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A parlamenti képviselettel rendelkező pártok is megemlékezéseket tartanak az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából.

A budapesti Fidesz a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez szervez megemlékezést pénteken fél 12-re. A rendezvény szónoka Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lesz.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője csütörtökön két helyszínen, Vácrátóton és Vácdukán mond ünnepi beszédet, majd péntek délelőtt Szobon vesz részt és szólal fel az ünnepi rendezvényen.

Az MSZP – a korábbi évekhez hasonlóan – az idén is Nagy Imre szülővárosában, Kaposváron emlékezik meg az 1956-os forradalomról csütörtök este – közölte a párt szóvivője az MTI-vel. Budai Bernadett elmondta, a megemlékezésen Gőgös Zoltán elnökhelyettes és Harangozó Gábor, a párt Somogy megyei elnöke mond beszédet, majd fáklyás felvonulást tartanak.

Október 23-án minden baloldali vezetésű önkormányzatnál tartanak ünnepi megemlékezést – tette hozzá.

A Jobbik a budapesti Corvin közben emlékezik péntek délután 4 órától. A főszónok Vona Gábor pártelnök lesz, de felszólal Murányi Levente, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, Bozó István, a Jobbik londoni szervezője és Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) országos elnöke is. A rendezvényen fellép Gregor Bernadett színművésznő, Rudán József előadóművész, Szíva Balázs, a Romantikus Erőszak zenekar frontembere és Vári-Kovács Péter színművész.

A koszorúzásokat követően fáklyás felvonulást tart a Jobbik IT, a résztvevők a Magyar Rádióhoz vonulnak. A Bródy Sándor utcában Kalapács József ad akusztikus koncertet.

Az LMP péntek déltől tart megemlékezést Budapesten, a II. kerületi Mansfeld Péter parkban, ahol Szél Bernadett, a párt társelnöke és Hajdu Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő mond beszédet.

A Demokratikus Koalíció elnöksége 11 órakor koszorút helyez el a Városligetnél található 1956-os emlékműnél. Az eseményen Gyurcsány Ferenc pártelnök sajtónyilatkozatot tesz.

Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke virágot helyez el és beszédet mond Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terén 10.45-kor.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke délben beszédet mond és koszorút helyez el a Bibó István-szobornál, a budapesti Kossuth téren.

A Magyar Liberális Párt 13 órakor a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál emlékezik. Beszédet mond Vásárhelyi István, az ’56-os elítélt Vásárhelyi Miklós fia, illetve Balogh Luca diák. Az eseményen közreműködik Áron László színművész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötös alá

  Ötös alá

  Nagyon szép dolog, ha egy iskola nem klisékkel, hanem tanár-diák együttműködésben készült zenés színpadi játékkal emlékezik nemzeti ünnepeken.

 • Rendőrt ölt a neonáci

  Rendőrt ölt a neonáci

  Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér.

 • Mécs kiakadt Horn rokonára

  Mécs kiakadt Horn rokonára

  Komoly perpatvar robbant ki egy orosz tévéműsor miatt, amelyben az ’56-os forradalmat a CIA művének nevezték. Az adásban megszólalt az MSZP-s Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga is, aki szerint a szabadságharc idején vadásztak a zsidókra.

 • Juhász maffiózóknak dolgozik

  Juhász maffiózóknak dolgozik

  Végleg eldőlt, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke Portik Tamásnak, a magyar alvilág egyik legsúlyosabb figurájának táskahordója.