2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Egyéb XXII.kerület

Bemutatkoztak a sváb hagyományok a Szomszédok Piacán

A közelmúltban átadott Szomszédok piacán tartotta meg a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete, a Nagytétényi Polgári Kör és a Német Kisebbségi Önkormányzat az első Sváb hagyományok napját.

svábnap dalkör22

A nagytétényi sváb dalkör énekelt

svábnap svábkaja22

Sváb teríték volt az asztalon

– A piac attól piac, hogy élet van benne. Ez más, mint egy pláza, ez közösségi tér – mondta Karsay Ferenc az első Sváb hagyományok napja megnyitóján. Budafok-Tétény polgármestere hozzátette, az önkormányzat számára fontos a kerület sváb hagyományainak ápolása, támogatnak minden olyan kezdeményezést, programot, ami ezt segíti elő. Karsay Ferenc emlékeztetett, a fővárosi TÉR-KÖZ pályázat 400 milliós támogatásával, amelyhez Budafok még 300 milliót hozzátett, hamarosan elkészül a közpark is a régi piac területén, ahol az itt élő közösség megélheti hagyományait, ünnepeit, és ezáltal megerősödik, és átörökítheti a múlt értékeit a fiataloknak is.


A piaci sváb napon volt sváb családtörténet ismertető, bemutatkozott a Német nemzetiségi önkormányzat, kóstolhattunk sváb ételeket, a piacteret befújta a budafoki fúvószenekar. Felléptek német nemzetiségi néptáncosok, láttunk divatbemutatót élőben és beöltöztetett babákon.

Bogó Ágnes főszervező elmondta, az egész nap teltházzal zajlott, több mint 800 adag sváb káposztás-, sültkolbászos-, füstölt-főtt csülkös ingyenes kóstolótál talált gazdára. Bogó Ágnes, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület és a helyi Civil Konzultációs Tanács elnöke kiemelte, a kerületben partnerként kezeli a civileket az önkormányzat, bevonva őket a fejlesztési elképzelések kidolgozásába, előkészítésébe.


– Így történt ez az új piac esetében is. Most, amikor az itt élő közösség hagyományainak életben tartásához, az együtt ünnepléséhez kértünk támogatást, szintén mellénk állt az önkormányzat. Óriási öröm volt számunkra is megélni azt, hogy milyen jókedvvel voltunk együtt ezen a napon svábok és nem svábok, megerősítve ezzel összetartozásunkat, és megbizonyosodva arról, hogy közös lakóhelyünk hagyományai megtartanak minket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek