EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Program V.kerület

Budapest Transzfer – Irodalom és gasztronómia

A gasztroforradalmat élő Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztiválja a gasztronómia és az irodalom kapcsolódási pontjaira fókuszál.

Az evés az egyik legalapvetőbb emberi tevékenység, alapvető a puszta létfenntartás szempontjából, alapvető, mivel a társadalmi léttől, kultúrától elválaszthatatlan és az étkezés körüli szokások saját személyes, családi, kulturális, etnikai identitásunk meghatározásában, megélésében is fontos igazodási pontok.

konyhanyelv

A történetmesélő/író ember számára is a kezdetektől fontos az étel. Nem csupán inspiráció, a cselekmény alakításának eszköze, de jellemábrázolásra, a szereplők bemutatására, társadalmi viszonyok, értékrendek, országok, tájak kultúrájának bemutatására is gyakran használt eszköz.

Szinte már közhely Krúdy novelláit, Móriczot, Mikszáthot vagy akár Rejtő Nagy Levinjét emlegetni, gazdag, érdekes és vizsgálatra érdemes a hazai gasztroirodalom és annak története. A közelmúltra és mai szerzőinkre tekintve is bőségesen találunk alapanyagot a fesztivál programjaihoz; Petri György halála előtt szakácskönyvén dolgozott, Csukás István eltűnt, majd megkerült 20 kilójáról (Tandori 40-ről) versel és kortárs írók, költők szintén gyakran választják a gasztronómiát témaként, sőt jeleskednek maguk is e tevékenységben.

Messzebbre (földrajzilag) tekintve szintén bőségesen találunk alapanyagot. Hemingwaytől Joyce-ig, a Canterbury meséktől Tony Morrisonig teszik újra és újra teljessé, érzékletesebbé az ételekről, étkezésekről szóló részek a történetet, vonják be még inkább az olvasót, adnak új, gazdag jelentésrétegeket a szépirodalmi alkotásoknak.

Az idei Budapest Transzferre a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó, vagy tudósként a témával foglalkozó szerzőket hívtak meg és nyitják ki ezzel a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre.

Beszélgetnek gasztroirodalomról, irodalmi szakácskönyvekről, bevonják a tudományt nyelvészetet és a pszichológiát, ellátogatnak kedvenc szerzőink törzshelyeire egy kocsmatúra során és lesz (többek között) verskoncert gyerekeknek, brunch főző és felolvasó írókkal és városi kincskeresőjáték.

„Mondd el, mit eszel és megmondom, ki vagy” – mondta az világhírű gasztronómus, a gasztronómiai esszé atyja, Jean Anthelme Brillat-Savarin 1825-ben. Tényleg ilyen erősen meghatározza az írókat, olvasókat az, ami a tányérunkra kerül? Erre és számos hasonló kérdésre keresik a választ az idei fesztiválon.

A teljes program itt megtekinthető!

2015. október 15-18.

A programok többsége ingyenes, csak egyes programoknál kell belépőt fizetni (pl. városi séták, mozi).

Kapcsolódó Cikkek

  • Koncertbarát igazgató

    Flaisz Gergő 2015 nyarán vette át a Keresztúri Dezső VMK és mellette számos művelődési központ, mint például a Városi Hangverseny Terem, ahogy Zegen ismerik, a Zsinagóga, az Apáczai, szóval összesen hat helyszín, intézmény vezetését Zalaegerszegen.

  • Hétvégén startol a Hacktivity

    Hétvégén startol a Hacktivity

    Összesen 27 előadás és hét workshoptéma várja a résztvevőket, de lesz hardverhackelés és lockpicking is az október 21–22-én 13.