EUR: 317,68 Ft
CHF: 270,28 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Sport

Budapest versenyben az Európa Sportfővárosa címért

A Fővárosi Önkormányzat pályázatot nyújtott be, hogy Budapest 2019-ben elnyerhesse az Európa Sportfővárosa címet.

A European Capitals of Sport Association (Európai Sport Fővárosai Bizottság – ACES) 2001-ben hirdette meg először az Európa Sportfővárosa címet, a 2019-es pályázatban a magyar főváros Malagával verseng. A brüsszeli székhelyű ACES október 26. és 28. között hirdeti ki a győztest.


A pénteki sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes közölte, Budapest már meglévő sporteseményekre fűzi fel a pályázatát, amely nem igényel külön infrastrukturális fejlesztéseket.

“Célunk a közösségtudat, az egészséges életmód és a fair play promotálása. A szemlebizottság már közölte, hogy nagy teljesítménynek tartja a Magyarországon bevezetett mindennapos testnevelést” – közölte Szalay-Bobrovniczky Alexandra. “Ez a pályázat segít Budapest 2024-es olimpiai pályázatának, médiafigyelmet irányít a fővárosra, és az egész éves aktivitás révén hasznos tapasztalatokra tehetünk szert.”

Gian Francesco Lupattelli, az ACES elnöke elmondta:

“Az idén Torino viseli a címet, amely évente mintegy 1200 sporteseményt rendez, aztán Prága, Marseille és Szófia következik majd.”

Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának (BSU) elnöke, aki vendégként volt jelen az eseményen, az MTI kérdésére úgy fogalmazott:

“Mindkét pályázatot olvastam, és erősnek érzem Budapest anyagát. Ezt nemcsak az élsport miatt mondom, hanem sokkal inkább az egyre divatosabb szabadidősport miatt, illetve azért, mert a magyar főváros nagyon sok sportlétesítménnyel rendelkezik.”

A városligeti tájékoztatón – melyen vendégként megjelent Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke – részt vett a nemzetközi bíráló bizottság 11, Budapesten tartózkodó tagja is, akik a hónap elején látogattak el Malagába.

Kapcsolódó Cikkek