EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Belföld

Budapesten randevúznak a szellemi tulajdon szakértői

Ha csak néhány nap erejéig is, de a magyar főváros vált a szellemi tulajdonjog központjává, a héten ugyanis nemzetközi konferenciát tartanak  a témáról Budapesten. A rendezvény a földrajzi árujelzők gazdaságban betöltött szerepét járja körül, a téma fontosságát pedig jól mutatja, hogy az ENSZ illetékes főigazgatója is a vendégek között van.

Bendzsel Miklós, szellemi tulajdon, SZTNH

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke (Fotó: MTI)

Közös szervezésben rendez konferenciát a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A nemzetközi rendezvényt október 20–22. között tartják Budapesten. A téma a földrajzi árujelzők, e tárgykörben kétévente találkoznak egymással a kérdés szakértői. A vendégek között a WIPO főigazgatója, Francis Gurry is feltűnik, akit egyébként Áder János köztársasági elnök is fogadott hivatalában. Az esemény résztvevői között ugyancsak ott van Antonio Campinos, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal elnöke és Liu Csün-csen kínai ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes is. A szimpóziumon Magyarország is kormányzati szinten képviselteti magát: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter előadást is tartott a konferencia első napján.

A programokat persze nem csak a nagy nevek miatt érdemes végigülni, hiszen a fórum jó lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetközi szakértők, az egyetemek képviselői, a földrajzi árujelzők jogosultjai akár egymással, akár a gyártókkal vagy éppen a kormányzati és nem kormányzati szervezetek képviselőivel is eszmét cseréljenek. A rendezvény hivatalos nyelve az angol és a francia, de a szervezők szinkrontolmácsolást is biztosítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • 20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  A következő napokban általában borús, felhős lesz az ég, néhol esőre is készülni kell, de enyhe lesz az időjárás, több helyen 20 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

 • 1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve két különjárati, három kocsis, Ganz UV korhű villamost állít forgalomba a fővárosban október 22.

 • Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, este ünnepi koncertet, díszelőadást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, majd ugyanitt a díszünnepségen a magyar kormányfő és a lengyel államfő mond beszédet.