EUR: 308,36 Ft
CHF: 285,18 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Belföld

Egér a szaloncukorban!

Debrecen, 2011. április 11.
Bay Péter adjunktus egereken vizsgálja a sejtekben tapasztalt eredmények együttes hatását. A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Orvosi Vegytani Intézete az ott folyó anyagcsere betegségek kutatásához nyert összegből Seahorse Biosciences XF 96 oximétert vásárolt, amivel a vizsgált, tenyésztett sejtek oxigénfogyásztását mérik. A projekten, nemzetközi együttműködésben nyolc éve dolgozik Bay Péter.
MTI Fotó: Oláh Tibor

Lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen alapanyagokat és termékeket találtak az ellenőrök egy szaloncukorgyártó üzemben a Pest megyei Örkényben, a cukormasszában a vizsgálat idején egy egér fulladozott – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

A közlemény szerint a Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös ellenőrzést tartott egy örkényi szaloncukorgyártó üzemben október közepén.

A termékeket takarítatlan helyiségekben, koszos, rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targoncát is tároltak. Az üzemben rovarokat – legyeket, méheket – és rágcsálókat is találtak az ellenőrök. Hiányos volt a gyártásközi nyomonkövetés is.

A Nébih munkatársai 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszer-alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt fondant (cukormasszát) foglaltak le és utaltak megsemmisítésre. Az eljárás folyamatban van – közölte a hivatal.

A NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállakozási szerződés alapján. Ez utóbbi jogviszonyok szabályosságát jelenleg vizsgálják.

Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat – áll a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek