EUR: 309,29 Ft
CHF: 285,39 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Életmód

Egészségügyi kisokos: alapellátási ügyelet

doktor lopottVajon az egészségügyben ismert kifejezések mit is jelentenek a mindennapi gyakorlatban? A háziorvosi, hivatalos nevén alapellátási ügyelet a háziorvosoknak, illetve a házi gyermekorvosoknak a rendelési időn kívül (rendszerint hétköznap délután 4 órától másnap reggel 8 óráig, illetve szabad- és munkaszüneti napokon egész nap) jelentkező sürgős, a következő rendelési időig nem halasztható orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata, amely a kórházi ellátási rendszeren kívül látja el a sürgős szükségben lévő betegeket. Az ügyeleti feladatot vagy az adott körzet háziorvosa látja el, vagy adott kistérség központi alapellátási ügyeletet biztosít. Ma Magyarországon az alapellátási ügyeleti rendszer telefonos diszpécser irányítását Budapesten kívül az Országos Mentőszolgálat látja el. Megyénként egy központi telefonszám hívható, és a mentésirányítás feladata és joga eldönteni, hogy az adott esetet a mentés, az alapellátás vagy a kórházi sürgősségi ellátó rendszer felé irányítja. Az ügyeletet teljesítő orvos ellátásban részesíti a rendelőben megjelent járóbeteget, hívásra otthonában a mozgásképtelen fekvőbeteget. Szükség esetén gondoskodik a kórházi, szakorvosi ellátásra szoruló beteg kórházi vagy szakorvosi vizsgálatra utalásáról. Ezenfelül eljár a keresőképtelenség igazolásában és hatósági ügyekben (például halottvizsgálat). Egyes hatósági eljárások külön térítési díj ellenében történnek (például alkohol- és drogteszt, látlelet).

Dr. Perjés Ábel
orvosszakmai vezető
Heim Pál Alapítvány

Kapcsolódó Cikkek

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.