EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Félmilliónál is több menekült érkezett idén Görögországba

Mithimna, 2015. október 4.
Migránsok ékeznek Törökországból gumicsónakon a görög Leszbosz szigetére Mithimna közelében 2015. október 4-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Átlépte a félmilliót azoknak a menekülteknek, illetve migránsok a száma, akik az Égei-tengeren keresztül érkeztek az idén Görögországba – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint az újonnan érkezők száma a tél közeledtével folyamatosan nő, hétfőn több mint nyolcezren keltek át.

“Újabb drámai határt léptünk át, a hétfőn érkezett nyolcezer emberrel számuk elérte az 502 ezret” – mondta Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője.

Hozzátette, jelenleg hozzávetőleg 27 500 migráns és menekült várakozik a görög szigeteken, míg a Kathimerini görög konzervatív lap rendőrségi forrásokra hivatkozva 29 ezer emberről tud.

A szóvivő szerint a legfontosabb Görögországban és Európa más részein, hogy a migránsokat megfelelő körülmények fogadják, e nélkül ugyanis Fleming szavai szerint a menekültek szétosztásáról szóló program – amelyről az Európai Unió szeptemberben döntött – veszélybe kerülhet, és akár meg is bukhat.

Joannisz Mucalasz migrációsügyi miniszterhelyettes a görög rádióban kedden elhangzott nyilatkozata szerint Görögország mintegy 10 ezer menedékkérőt fogadhat be a menekültek szétosztására vonatkozó európai uniós terv keretében, de nem kívánja, hogy országa egy hatalmas menekülttáborrá változzon.

A görög parti őrség közleménye szerint kedd reggel két komphajó érkezett 2336 menekülttel a fedélzetén Athén kikötőjébe, Pireuszba a Leszbosz és Híosz szigetekről, és további két hajó érkezését is várták közel 5 ezer menekülttel. A parti őrség előző nap folyamán 541 embert mentett ki az Égei-tenger vizéből.

A görög tervek szerint öt égei-tengeri szigeten – Leszboszon, Híoszon, Számoszon, Léroszon és Kószon – létesítenek menedékkérő-regisztrációs központot. Ezekben regisztrálják majd az Európai Unióba érkező menekülteket, rögzítik személyazonosságukat, ujjlenyomatot vesznek tőlük, és megindítják a menedékkérésre vonatkozó hivatalos eljárásokat. Az ERT1 görög állami televíziós csatorna értesülései szerint a már működő leszboszi központ elérte a maximális kiterheltségét. Naponta 2500 embert tudnak Leszboszon regisztrálni, jelenleg azonban 5 ezren várakoznak, és a menekültek áradata nem ér véget. Ha a másik négy központ is elkezd működni – mondta Mucalasz – a helyzet javulása lesz várható a szigeteken.

Törökország szándékosan engedi tovább a javarészt szíriai származású menekülteket – vélik a görög rendőrségi és a parti őrségi források. Ankara ily módon további nyomást akar gyakorolni az EU-ra. Ezáltal pedig további segélyösszegekhez kíván jutni, illetve a török állampolgárok európai uniós vízumkényszerének feloldását akarja elérni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.