EUR: 308,69 Ft
CHF: 285,04 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Belföld

Hatoslottó, magyar film – 16 milliárdos támogatás

Megdonteni_hajnal_timeat_poszter

Idén már negyedik éve, hogy a magyar filmgyártás fő bevételi forrását a Hatoslottó játékadója adja. Az együttműködés eredményeként milliárdok jutnak a hazai produkciók támogatására.

Valamivel több, mint öt és fél milliárd forintot juttatott a Szerencsejáték Zrt. tavaly a Magyar Nemzeti Filmalapnak – tájékoztatta a Lokált a szervezet. Az összeg csaknem nyolcvan százalékát a Hatoslottó után befolyt játékadó tette

Van okunk az ünneplésre

A Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően kerül megrendezésre az őszi Filmünnep is. Október 15-én ismét megkezdődik a hazai mozizás 4 napos ünnepe, mely kedvezményes jegyárakkal (730 Ft – 2D, 930 Ft + szemüveg – 3D), közönségtalálkozókkal, premier előtti vetítésekkel várja a filmek szerelmeseit 20 Cinema City moziban országszerte. Október 15-18. között 30 különböző filmet láthat a közönség, melyek között két magyar alkotás is először kerül bemutatásra. Közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen kerül bemutatásra Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című, Ónodi Eszter főszereplésével készült filmje. Horváth Lili, a Szerdai gyerek rendezőjével és filmjének szereplőivel is személyesen találkozhatnak az alkotásra jegyet váltók.

ki, ezt pótolta ki a cég a társasági adójából származó, mintegy egy milliárd forintos extra támogatással. A Filmalap finanszírozását 2012 januárja óta a Szerencsejáték, azon belül is a Hatoslottó biztosítja. Az erről szóló törvény értelmében utóbbi játék játékadójának nyolcvan százaléka a Filmalap költségvetését gazdagítja. A Szerencsejáték lapunknak küldött válaszaiból az is kiderül, hogy mind a finanszírozás módja, mind pedig annak aránya hosszú távon megoldott.

Ez azért is jó hír, mert a valóban minőségi magyar alkotások egyik záloga a Filmalap stabil gazdálkodása. Ez most adott, így ennek is betudhatóan olyan nemzetközileg is elismert alkotások kerülhettek filmvászonra, mint a Fehér isten, a Liza, a rókatündér, vagy éppen a Saul fia. Ugyan az még kérdés, hogy idén a Szerencsejátéktól összesen mennyi pénz érkezik a Filmalaphoz (az eseti jellegű támogatásokról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő dönt, ez 2014-ben és 2013-ban is 1,2 milliárd forint volt), a Hatoslottó után kifizetett közvetett támogatások várhatóan a tavalyihoz hasonlóan, négy milliárd forint körül alakulnak majd.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az idén már a negyedik évében járó támogatási rendszernek köszönhetően a Szerencsejáték 2012 és 2014 között csaknem 16 milliárd forinttal járult hozzá a magyar filmek elkészítéséhez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rengeteg pénzzel tartozunk az adóhatóságnak

  Rengeteg pénzzel tartozunk az adóhatóságnak

  Továbbra is sokan tartoznak régóta, nagy összeggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV): szeptember végén 2671 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, valamint 2176 szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal folyamatosan, 180 napon keresztül az adóhatóságnak – derül ki a NAV honlapján kedden közzétett adatokból.

 • Még hetekig is eltarthat Moszul ostroma

  Még hetekig is eltarthat Moszul ostroma

  Bár az első jelentések szerint gyorsan eleshet az Iszlám Állam (IS) legfőbb bástyájának számító Moszul, az iraki és a kurd csapatok még tegnap is legalább 30 kilométerre a várostól harcoltak.

 • Körözik, mégis könyvet ír a Viszkis társa

  Körözik, mégis könyvet ír a Viszkis társa

  Hamarosan könyve jelenik meg Orbán Gábornak, aki a Viszkis rabló társaként vált ismertté. A férfi perrel fenyegeti Ambrus Attilát, miközben külföldön bujkál a hatóságok elől, ugyanis jogerősen egy év tíz hónap börtönre ítélték.