EUR: 309,15 Ft
CHF: 285,58 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Belföld

Hogy is mondják?

4598946871_0295b94980

Sokan küzdünk az ismert nemzetközi márkák és cégnevek helyes kiejtésével. Cikkünkben közös elmélkedésre hívjuk az olvasót.

Az idegen márkanevek sajátos „elmagyarítása” hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Harminc felettiek nyilván emlékeznek a ‘zsilettpengére’ a ‘kemel’ és a ‘malboró’ cigarettára, a ‘dzsívíszí’ kazettára vagy a ‘sevrolet’re, hogy a rímesre ferdített ‘észidészi’ zenekarnevet ne is említsük. Az eredeti fonetika meglehetősen egyéni értelmezése talán a Givenchy francia cég kiejtésében mutatkozott meg, amelyet ‘zsivansi’-nak kellene ejtenünk, és amelyet ennek ellenére, valamilyen megmagyarázhatatlan okból az egész legvidámabb barakk ‘dzsivendzsi’-nek mondott.

Ilyesmivel ma is küzdünk. Az angol és a német márka-, illetve cégnevek talán már kevesebb fejtörést okoznak, de még mindig nehezen boldogulunk a francia elnevezésekkel, nem beszélve a kisebb európai és a keleti-nyelvekről.

Itt van rögtön az Auchan, amelynek ejtése – mivel francia cégről van szó ˗ ‘osan’, ellentétben az imitt-amott hallható ‘auhannal’ illetve ‘ósönnel’. Egyszerű szónak tűnik, de gondot okoz a dán Jysk. Az y-t zártan kell ejteni, ami nagyjából a ‘jüszk’-nek felel meg. Komoly fejtörést okozhat az Orsay divatcég, amely elsőre akár magyar névnek is tűnhet, pedig nem az, francia, és ejtése: ‘orsze’.

Említsünk meg felsorolásunk végén néhány bocsánatos bűnt! Az amerikaiak ‘livájsz’-nak ejtik a népszerű farmermárka, a Levi’s nevét – így szoktuk meg, senki fülét nem zavarja, spongya rá! Fura magyar észjárással németesítettük az amúgy holland C&A és a svéd H&M nevét, előbbiét ‘céundá’-nak, utóbbiét ‘háundem’-nek ejtjük. Tanácsolhatnánk, hogy tanuljuk meg az eredeti kiejtést, de nem tesszük, hiszen aki ilyesmivel próbálkozik, inkább tűnhet sznobnak a pláza légkondicionált idilljében, mint művelt embernek. Vállajuk ne, hogy léteznek a szájunkra igazított nevek is. Mint például a Maj Károly vagy az Old Satterhand.

Kapcsolódó Cikkek