EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Horvát államfő: minden országnak joga van megvédeni határait

Budapest, 2015. október 7.
Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő Áder János köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában 2015. október 7-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Minden országnak joga van úgy megvédenie a határait, ahogy jónak látja – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán újságíróknak.

A köztársasági elnök arra reagált, hogy a szlovén parlament engedélyezte a katonaság kivezénylését a szlovén-horvát határra.

Kolinda Grabar-Kitarovic reményét fejezte ki, hogy ez nem ront Horvátország és Szlovénia viszonyán.

“Erre nem szabad úgy tekinteni, mintha támadást intéztek volna Horvátország ellen” – mondta, majd hozzáfűzte: a szlovénok egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket.

“Továbbra is kommunikálnunk kell egymással, mert a migrációs válság összetett probléma, amellyel mindannyian egyformán nézünk szembe és nem tudjuk külön-külön megoldani, csak európai és globális szinten” – hangsúlyozta.

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó, több mint ötórás maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette.

A szlovén hadsereg, amelynek kötelékében körülbelül 7000 szolgálnak, segíteni fogja a rendőrséget a 670 kilométer hosszú szlovén-horvát határon, amely egyben a schengeni övezet határa is. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé.

Miro Cerar szlovén kormányfő a törvénymódosítással kapcsolatban azt mondta: mindössze a kiigazító intézkedésről van szó, amennyiben nagyobb migrációs nyomás nehezedne a határokra. “A katonaság eddig is sikeresen együttműködött a rendőrséggel és logisztikai segítséget nyújtott számára” – húzta alá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.