EUR: 308,50 Ft
CHF: 284,90 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Külföld

Iliescu és Petre döntött a bányászok Bukarestbe hívásáról

Budapest, 2006. február 24.
Ion Iliescu, Románia volt államfője részt vesz az Országgyűlés európai ügyek bizottsága által szervezett négyoldalú tanácskozáson, amelynek témája Magyarország felelőssége az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében. A tanácsokozáson a fogadó magyar fél mellett román, horvát és szerbia-montenegrói küldöttek vettek részt.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Román katonai ügyészek szerint Ion Iliescu volt román elnök és Petre Roman egykori kormányfő döntött több más személlyel együtt a Zsil-völgyi bányászok Bukarestbe hívásáról 1990-ben – adta hírül hétfőn a Digi24 hírtelevízió ügyészségi forrásokra hivatkozva.

A bányászok a román fővárosban tüntetőket, diákokat, járókelőket bántalmaztak, és feldúlták az ellenzéki pártok székházát. Az 1990. június 13. és 15. között lezajlott, úgynevezett bányászjárás miatt a katonai ügyészek Iliescut emberiesség elleni bűncselekménnyel gyanúsítják, és ezt a román hírtelevízió szerint a vádhatóság a volt elnök tudomására hozta.

Iliescut az előző héten hallgatták ki, miután a korábban lezárt ügyben ismét nyomozást indítottak több, akkoriban magas rangú tisztségviselő ellen.

Az ügyészség hivatalosan nem közölt még semmit arról, hogy a kihallgatott személyeket külön-külön mivel gyanúsítják. A gyanúsítottak között van Iliescu és Roman mellett Virgil Magureanu, az 1990-ben alakult Román Hírszerző Szolgálat első igazgatója, Gheorghe Dobre volt közlekedési miniszter, Victor Atanasie Stanculescu volt védelmi miniszter és Gelu Voican Voiculescu egykori miniszterelnök-helyettes.

A hírtelevízió az ügyészek dokumentumaira hivatkozva tudatta, a vádhatóságnak bizonyítékai vannak arról, hogy 1990 júniusában Iliescu és Roman két titkos ülésen döntöttek többedmagukkal a bukaresti Egyetem téri ellenzéki tüntetés karhatalmi erők általi feloszlatásáról, majd a bányászok Bukarestbe hívásáról. Az ügyészség szerint az első titkos ülés június 12-én volt, amelyen döntés született a tüntetés feloszlatásáról, így a karhatalmi erők június 13-án hajnalban közbeléptek. Az oszlatás nyomán négyen meghaltak, további három embert meglőttek, 270 személyt bántalmaztak és őrizetbe vettek.

Június 13-án egy másik ülésen Iliescu Romannal, más kormánytagokkal és bányász szakszervezeti vezetőkkel együtt eldöntötte, hogy Bukarestbe szállítanak 10 ezer vájárt, akik folytatták a tüntetők és a lakosság elleni támadásokat június 14-én és 15-én is, így összesen ezer embert bántalmaztak – így tartják az ügyészek a Digi24 szerint.

A román legfőbb ügyészség azt követően indította újra a nyomozást, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberben az 1990-es atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot.

Kapcsolódó Cikkek