EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Indul a menekültek kitoloncolása Németországból

Schkeuditz, 2015. október 15.
Angela Merkel német kancellár, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke a CDU jövőjéről rendezett konferencián a szászországi Schkeuditzban 2015. október 14-én. A tanácskozáson Merkel ismét elutasította, hogy lezárják a német határokat a menedékkérő bevándorlók előtt. (MTI/EPA/Peter Endig)

A tervezettnél korábban, már a hét végén életbe léphet Németországban a menekültügyi eljárás gyorsításáról szóló törvény, s így már a jövő héten elkezdődhet az elutasított menedékkérők kitoloncolása az országból – közölték a német kormány tagjai és a német sajtó pénteken.

Thomas de Maziere belügyminiszter szászországi látogatásán azt mondta, hogy a törvény még a hét végén életbe lép, és ezt követően azonnal meghozhatják a gyorsított kitoloncolásokhoz szükséges intézkedéseket. A hétvégén ugyanakkor még nem kell jelentősebb lépésekre számítani – tette hozzá.

A kitoloncolás nem a szövetségi kormány, hanem a német tartományok feladata, de Berlin támogatást fog nyújtani a tartományoknak, egyebek mellett repülőgépeket foglalt le és intézkedik arról, hogy a kitoloncolandókat elszállító járatok rendben felszállhassanak a németországi repülőterekről – közölte a belügyminiszter.

Thomas de Maziere azt is leszögezte, hogy a kitoloncolásoknak “természetesen emberségesnek és tisztességesnek kell lenniük”, mindazonáltal “számuk növekedni fog”.

Hasonlóan nyilatkozott pénteken Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi főkoordinátora, aki kijelentette, hogy a korábban közölt november 1-jei dátumnál hamarabb megkezdik majd a kitoloncolásokat.

Altmaier ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Európában “minél több kerítés épül, annál nagyobb a szenvedés”. “Európának gondoskodnia kell róla, hogy a (menekültek) mozgása és beáramlása rendezett és szervezett módon zajlik” – tette hozzá.

Korábban egy több mint 30 napilapot átfogó német szerkesztői hálózat, a Redaktionsnetzwerk kutatásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a menekültügyi eljárás gyorsításáról szóló törvényt már pénteken kihirdetik a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos lapjában, és ezzel a törvény lényegi elemei, mint például az elutasított menedékkérők visszaküldéséről szólók az eddig tervezettől eltérően nem november elsején, hanem már szombaton hatályba lépnek. A törvénycsomagot a múlt héten fogadta el a német parlament.

A szerkesztőségi hálózat értesülései szerint várhatóan már a jövő hét elején nagyobb számban sor kerül azoknak a menedékkérőknek a visszaküldésére, akiknek a kérvényét elutasították a német hatóságok. A szövetségi és a tartományi hatóságok között már zajlik az egyeztetés a listák összeállításáról.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.