2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb XI.kerület

Jó volt a negyedik Ezerjó is!

Szüreti felvonulás Kelenvölgyi Közösségi Háztól ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A lányok táncolni vitték a fiúkat

A Kelenvölgyi Közösségi Ház negyedik alkalommal szervezte meg a Kelenvölgyi Ezerjó Fesztivált. Az egész napos szüreti együttléten az itt élők apraja-nagyja talált magának szórakoztató programot. A szabadtéri színpadon helyi táncegyüttesek és kórusok léptek fel, az udvaron ügyességi játékokkal és zsibvásárral várták a környékbelieket. Ponczók István, a közösségi ház szakmai referense, az Ezerjó szervezője elmondta, mostanra a kelenvölgyiek megszokták az Ezerjót és minden évben várják.

Szüreti felvonulás Kelenvölgyi Közösségi Háztól ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A legények erősködhettek, ügyeskedhettek az udvaron

– Kelenvölgy valaha szőlőtermesztő vidék volt, amíg a filoxéra nem irtotta ki gyümölcsöt. Mostanában a kertekben újra feltűnnek a szőlőtövek, arra gondoltunk, érdemes lenne feleleveníteni a szüret és az ahhoz kapcsolódó közösségi program hagyományát. Bevált az ötlet, egyre többen jönnek, és örömmel vannak együtt a helybéliek – számolt be a szervező. Ponczók István hozzátette, a fellépők nagy része idevalósi: szerepel például a Kelenvölgyi Általános Iskola Pávaköre és a Kelenvölgyi Férfikórus, amely a bordalok éneklése mellett a főzőversenyre is nevezett.


– Idén a roma önkormányzat csapata mellett az Újbudai NÖKK (Női Önkormányzati Képviselők Klubja), sőt egy budafoki csapat is csatlakozott a helyiekhez. Bármit lehetett főzni, egyetlen kikötés volt, bor kell kerüljön az ételbe – tudtuk meg.

A Lokál nem hivatalos zsűrijének – már a neve miatt is – a Kelenvölgyi Frász névre keresztelt fehérboros tejszínes gombás-csirkés ragú nyerte el legjobban a tetszését. A Duránci utcai tősgyökeres kelenvölgyi Tóth család és baráti társasága főztjét egy 23 éves fiatalember készítette a szülők jó tanácsai alapján. A vidám társaság elmondása szerint a sokféle csirkehúsból készült ételbe Kelenvölgyi Szűzleányka névre hallgató bor, kelen vargánya és igazi szőlő került, ennek köszönhette különleges csáberejét. A Kelenvölgyi Frászhoz Tóthék sült krumplit, rizst és mazsolás répasalátát kínáltak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.