2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb XVII.kerület XX.kerület

Jól érveltek a magyarok Rigában

Ryan Anna érvelt a legmeggyőzőbben, és megnyerte a német nyelvű vitavetélkedő nemzetközi döntőjét Rigában, a kerületben élő Dörner Csenge harmadik lett. A döntőben a migránskérdés kapcsán a kvótarendszerről érveltek pro és kontra.

Dörner Csenge és Ryan Anna épp a migránskérdésről vitázik a rigai döntőben

Dörner Csenge és Ryan Anna a migránskérdésről vitázott a rigai döntőben (fotó: Kaspars Garda)

Közép- és Kelet-Európa legjobb ifjú vitázói gyűltek össze a lettországi Rigában, hogy eldöntsék, ki érvel a legjobban egy adott témában német nyelven. A Vitázik a világ ifjúsága című sorozatban hazánkat Ryan Anna és Dörner Csenge képviselte. A tizenhat főt számláló nemzetközi fináléban mindketten a nagydöntőig, azaz a legjobb négyig jutottak. Anna és Csenge két cseh fiatallal vitatkozott arról, hogy „Kötelezően érvényes legyen-e az Európa Tanács tagállamai számára, hogy évente minimumlétszámban menekülteket fogadjanak be?” A sors úgy hozta, hogy a mieink a felvetés mellett kellett érveljenek a csehekkel szemben. Ryan Anna nyert, őt szorosan követte a cseh František Posolda, Dörner Csenge pedig harmadik lett.


– Az volt a célom, hogy a végén a legjobb négy között legyek, nagyon örülök, hogy ez sikerült – nyilatkozta a Lokálnak Csenge a hazaérkezést követően. – A migránskérdésre annyira nem voltam felkészülve, mint az előzőekre, és a különböző programok és fogadások miatt nem is maradt rá sok idő. A két cseh és mi, ketten magyarok összedolgoztunk, itt már nem titkoltuk a legjobb érveinket egymás elől, egy jól megszervezett, kidolgozott vitát állítottunk össze, és ezt adtuk elő tulajdonképpen a közönség előtt. Az volt a célunk, hogy egy igazán élvezetes vitát folytassunk, eredménytől függetlenül. Azt hiszem, ez sikerült is.

Itt a vége

Csenge ezzel befejezte „versenyzői karrierjét” a vitavetélkedőben, az idei hazai válogatón nem állhat rajthoz, de a későbbiekben zsűritagként még szerepet vállalhat. A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő – közép- és kelet-európai országos vetélkedő a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. 2005-ben indult útjára, és eddig nyolc ország több mint tízezer tanulója vett részt benne.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek