EUR: 309,31 Ft
CHF: 285,45 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Életmód

Kell-e félnünk az E-számoktól?

, Image: 39294210, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Juicy Images

E 950-től 1518-ig számozzák az édesítőszereket (Profimedia/REdDot)

Jelenleg több mint háromszáz adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban. Azért is fontos tisztában lennünk ezekkel, mert számos tartósítószer, színezék és ízfokozó allergiás reakciót válthat ki, de léteznek jótékony hatású adalékanyagok is. Nézzük, mire érdemes figyelni!

Fejfájást, émelygést, asztmát, gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat a kén-dioxid és a szulfit-kötések (E 220−228). Főleg a gyümölcskonzervek, kandírozott gyümölcsök, burgonyából előállított termékek, borok és szárított gyümölcsök készítésekor, a torma feldolgozása során alkalmazzák ezeket az adalékanyagokat. A nátrium-nitrit (E 250) − amely egy konzerváló anyag és a friss rózsaszínért felelős − a felvágottakban található meg. Az allergiásoknak, az asztmában szenvedőknek és azoknak, akik hajlamosak a migrénre, óvatosnak kell lenniük ezzel az anyaggal. Néhány zselésítő és sűrítőanyaggal kapcsolatban is felmerült a gyanú, hogy esetleg allergiát okozhatnak − ilyen például a karragén (E 407), a gumiarábikum (E 414), a szentjánoskenyérmag-liszt (E 410). Az algából kivont sűrítő anyagnak és a ballasztanyagként alkalmazott szentjánoskenyérmag-lisztnek jótékony hatása van: csökkenti a koleszterinszintet, az antioxidánsok pedig megakadályozzák a szabad gyökök képződését. Idetartozik a C-vitamin, pontosabban az L-aszkorbinsav (E 300).

E kalendárium

Girl holding a box full of gum drops, Image: 78046603, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky

A gumicukor rengeteg színezőanyagot tartalmaz (Profimedia/REdDot)

E 100-tól 199-ig a színanyagokat számozzák. Az előállítási folyamatban sok élelmiszer elveszíti eredeti színét, a színanyagokat azért adják hozzájuk, hogy étvágygerjesztők legyenek. Kizárólag feldolgozott élelmiszerekhez szabad adni , friss termékekhez tilos.

E 200-tól 299-ig a tartósítószereket számozzák, amelyek megakadályozzák a baktériumok, penész- és élesztőgombák szaporodását.

E 300-tól 321-ig az antioxidánsokat számozzák. Az élelmiszerek eltarthatóságának idejét növelik, megakadályozzák a csírák szaporodását is.

E 322-től 399-ig a savanyúságot szabályozókat jelzik. Ezek nemcsak savanyú ízt kölcsönöznek az élelmiszereknek, hanem tartósítják is.

E 400-tól 429-ig tart a zselésítő anyagok, sűrítő anyagok, nedvesítő szerek számozása. Felszívják és magukba raktározzák a vizet. Egy-két kivételtől eltekintve szinte csak édességek és pékáruk készítéséhez használják.

SAMSUNG CSC

E 400-tól 429-ig a zselésítő anyagokat számozzák

E 430-tól 499-ig az emulgeáló szereket számozzák. Simává, habossá vagy krémessé teszik az élelmiszereket. A csomagoláson többnyire nem az E-számokat tüntetik fel, csak emulgeáló szerként jelölik.

Az E 500-tól 949-ig jelölt, különböző adalékanyagok néven futó E-k a legkevésbé megfoghatók. Idetartoznak a térfogatnövelő szerek, a szilárdító anyagok, a töltőanyagok, a módosított keményítők, a hajtógáz vagy a habzásgátlók.

E 950-től 1518-ig az édesítőszereket számozzák. Ezeknek tápértékük nincs, de némelyik hashajtó és puffasztó hatású.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szépüljünk otthon készült kencékkel

  Szépüljünk otthon készült kencékkel

  A boltokban kapható ránctalanító krémek, sminklemosók és arcápolók gyakran sokba kerülnek, ráadásul nem feltétlenül csak természetes anyagokból készülnek.

 • Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Végre bekopogtatott az álomférfi, aki kedves, intelligens és még hagy időt a barátokra is. Aztán feltűnik, hogy még többet i, mint amennyire szükség lenne.

 • Így készíts vibrátort otthon!

  Így készíts vibrátort otthon!

  Messze van a párod, de nem tudsz szabadulni a vágytól? Azonban számodra nem elég, hogy elővedd valamelyik játékszeredet, mert te pontosan az ő méretét, formáját kívánod?

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.