2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb XVII.kerület XX.kerület

Kerületi lány vitázik a világ ifjúságával

Rigában két magyar is képviseli hazánkat a 2005-ben indított nemzetközi vitavetélkedőben. Ryan Anna és a kerületben élő Dörner Csenge cseh, észt, lett, lengyel, litván, orosz és ukrán riválisokkal disputálhat a hó végi megmérettetésen. A német nyelvű Vitázik a világ ifjúsága verseny a migránskérdést is feldolgozza.

Debatte

A magyarországi döntőben Csenge (balról a második) második lett, Ryan Anna nyert (jobb szélen)

Országos selejtezők után nyolc ország két-két legjobb vitázója méretteti meg magát a lett fővárosban tartandó nemzetközi vitavetélkedő döntőjében. Rigában a gimnazisták aktuális kérdésekről disputálnak, részt vesznek egy professzionális vitatréningen és eszmecserét folytatnak sokféle témában. Két előválogatón és egy elődöntőn választják ki azt a négy finalistát, akik 2015. október 23-án a lett Nemzeti Könyvtárban vesznek részt a döntőn.


Az egyhetes nemzetközi finálé a vetélkedőév csúcspontja, melyet a tanulás hosszú hónapjai előznek meg. A tanulók a németórákon sajátították el a vitázás technikáját, és számos küzdőtárson kerekedtek felül több iskolai, regionális előfordulóban, valamint az országos döntőben. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőn a zsűri a téma alapos ismeretét és az erős érveket díjazza pontokkal, és mindenekelőtt azt a képességet, ahogyan a fiatalok odafigyelnek a beszélgetőpartnerre és egymásra reagálnak, hogy közösen tisztázzák a tényállást.

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta rendezik meg Közép- és Kelet-Európa középiskoláiban. Időközben a vetélkedő nyolc országba jutott el. A projekt célja, hogy erősítse a vitázást mint az emberi jogokról és azok történelmi hátteréről folytatott demokratikus eszmecserét. A projekt német nyelven zajlik, hogy a fiatalok némettudása gyarapodjon és ezzel egyidejűleg támogassák a kétoldalú kulturális kapcsolatokat.


Felkészülés közben értük utol Dörner Csengét, aki Ryan Annával egyetemben a magyar színeket képviseli a nemzetközi döntőben.

– Épp azon dolgozom, hogy a közterületeken lévő világítást éjszaka csökkentsék vagy épp növeljék. Ez az első téma a négy közül, amit kaptunk, csak ott derül ki, éppen pro vagy kontra kell érvelnem – mondta a XVII. kerületben élő lány, aki a pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója. – Németül dolgozom ki az ötleteimet, könnyebb, mint ha magyarul tenném és azt fordítanám le.

Dörner Csenge, a Jugend Debattiert DNG-s finalistája a Nemzetiségi Rádióban

Dörner Csenge nagyon készül (fotó: Sáfár Tibor)

A versenyzőknek minden fordulóban új téma mellett vagy ellen kell érvelniük, a döntő igazán pikáns, aktuális eseményeket feszeget.

– Örülök, hogy a migránsok kérdése terítékre kerül, arról kell szólnunk, hogy az Európa Tanácshoz tartozó országokban bevezessenek-e egy minimális számot, ahány embert mindenképpen be kell engedniük az országukba, vagy sem. Ez is jelzi, hogy komolyan vesznek minket, adnak a fiatalok véleményére, és nem valami lényegtelen kérdésben kell vitáznunk.

A két magyar induló átbeszélte a témákat, de közösen nem dolgoznak.

– Találkoztunk, de nem készülünk közösen, egyikünk sem szeretné a legjobb érveit a másik előtt felfedni – avatott be a felkészülés részleteibe Csenge.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.