EUR: 308,52 Ft
CHF: 285,69 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Külföld

Két nap alatt 300 feketemedvét lőttek le

Szeged, 2014. október 5.
Egy fekete medve (Ursus americanus) a Szegedi Vadasparkban 2014. október 5-én. A parkba a családjával érkező Botka László Szeged polgármestere örökbe fogadott két medvét, megtekintette az új medveházat, valamint bejárta a készülő kalandparkot.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Két nap alatt háromszáz feketemedvét lőttek ki Floridában, ahol 1994 óta először adtak engedélyt a ragadozók kilövésére.

Eredetileg hét napig tartott volna a vadászidény, de mivel már a második napon elérték a vadászok a kitűzött kvótát, máris véget ért a 2015-ös medvevadászat – közölte a vadvédelmi bizottság (FWC).

Több mint 3700 vadász kapott engedélyt arra, hogy fegyverrel vagy íjjal és nyíllal feketemedvét lőjön. A szabályok szerint minden vadász csak egy állatot lőhet ki, amely nem nyomhat kevesebbet 45 kilogrammnál. Ezzel a szabályozással a fiatal állatokat kívánták védeni. A Florida államban élő feketemedvék számát háromezerre becsülik.

A kormány a vadászengedélyekkel 376 900 dolláros bevételre (106 millió forintos) tett szert. A pénzt arra fordítják, hogy biztosítsák a medvék által lakott területek tisztántartását és a szemét elszállítását, és ezzel elkerüljék az emberek és az állatok nem kívánt találkozását.

“Ez a vadászat teljesen felesleges” – adott hangot nemtetszésének Kate MacFall, a Humane Society floridai állatvédelmi szervezet vezetője. Véleménye szerint kutatások bizonyítják, hogy az erdőben élő medvék vadászata nem oldja meg az emberek környezetében élő medvékkel kapcsolatos problémákat. A kormány azonban “nem hallgat a floridai polgárok többségére, akik ellenzik a medvék vadászatát”.

Kapcsolódó Cikkek