EUR: 309,15 Ft
CHF: 285,27 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Életmód

Ki lesz az okosabb?

Heim Pál stratégiai igazgató

Heim Pál stratégiai igazgató

Az egészségügy új korszak hajnalán áll. Az elektronika fejlődésének köszönhetően nagy tömegek számára váltak elérhetővé a mobil és viselhető okos eszközök, amelyek az emberi test jelzéseinek valós idejű gyűjtésével lehetőséget kínálnak az adat „holisztikus” megközelítésére.

Az elmúlt néhány évben az egészségügy új technológiákra fogékony résztvevői fokozott figyelmet szenteltek a hétköznapi felhasználóknak szánt eszközök lehetséges orvosi célú alkalmazásának. A test zsír, csont és izomtömeg arányát, sejtjeink folyadéktartalmát, a napi fizikai aktivitásunkat, az alvásciklust, a pulzust, vérnyomást és vércukorszintet mind monitorozhatjuk okos eszközökkel, hogy javuljon egészségtudatosságunk és motiváltak legyünk az életmódváltásban.

Az eszközök természetesen nemcsak a felhasználó részére gyűjtik az adatokat, hanem a kezelőorvos, dietetikus vagy éppen a személyi edző felé közvetlenül is továbbíthatják a mérési eredményeket, így a szakemberek egyrészt pontos, naprakész adatok alapján dolgozhatnak, másrészt sokkal gyorsabban reagálhatnak testünk állapotváltozásaira.

Azáltal, hogy a méréseket otthon vagy a munkahelyen a mindennapok valós élethelyzetei közt végezhetjük el, pontosabb képet kaphatunk egészségünk tényleges állapotáról is. Az adatok birtokában az orvossal történő személyes találkozó során kevesebb vizsgálat elvégzésére lehet szükség, így gyorsulhat az ellátás, több idő juthat a problémák és feladatok megbeszélésére, vagyis javulhat az ellátó és ellátott közötti kommunikáció is.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mint minden újdonságnak, az egészséghez kapcsolódó okos eszközöknek is lehetnek kockázatai. A beteg adatai felkerülnek a „Nagy Óz” birodalmába, az adatfelhőbe, melyek globálisan és egyre nagyobb mértékben használják a világ információs cseppjeit. Az adatok jogosulatlan torzítása, szándékos meghamisítása ellen nehéz védekezni, ez pedig direkt vagy indirekt módon akár fizikai állapotunkat is veszélyeztetheti!

Heim Pál
stratégiai igazgató
Heim Pál Alapítvány

Kapcsolódó Cikkek

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.