EUR: 308,40 Ft
CHF: 285,25 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Életmód

Kisgyerekesek figyelem: jövőre változik a gyed!

baba, család (Fotó:pixabay)

(Fotó:pixabay)

A gyed egységesen a gyermek kétéves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel 2016. január 1-jétől. Eltörölték ugyanis a törvény azon rendelkezését, amely szerint ha a gyed első igénybevétele a gyermek egyéves kora után történik, az ellátás folyósítása 60 napig szünetel.

Ez jó hír azoknak, akik a gyermek egyéves kora után maradnának otthon (például az apukáknak), mert így nem esnek el kéthavi (60 napi) ellátástól! A még 2015-ben igényelt ellátásokra a régi szabály vonatkozik, vagyis előfordulhat olyan eset is, hogy csak egy évig jár gyed!

Gyermekgondozási díjra jogosult egyébként a gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Jogosult a biztosított apa, örökbe fogadó szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A gyermekgondozási díjra való jogosultság tekintetében szülőnek minősül: a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs és a gyám, továbbá az a személy, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

    Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

    Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

  • Negyven fölött jobb a szex

    Negyven fölött jobb a szex

    Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.