2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb II.kerület

Lackfi szépírót farag bárkiből

Fotó: Lackfi Simon

Lackfi János kezében az unokája, Vilmos, a felesége, Bárdos Juli karjában Julianna lányuk – Vilmos 3 héttel fiatalabb nagynénje

 

December 14-ig minden hétfőn este kreatív írást tanít a Marczibányi Téri Művelődési Központban Lackfi János. A 44 éves József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő, akinek a közelmúltban született első unokája, majd három hétre rá a hatodik gyermeke, azt állítja, a biztonsági őrt megtanítja két hét alatt hexameterben írni.

Marczibányi Tér kreatív írás (Fotó: Keresztesi Balázs)

Mindenkit más motivál, de ugyanazt akarják, és jól érzik magukat együtt a tanfolyamon

A Lokál is kíváncsi volt rá, milyen is ez a kreatív írás és kit érdekel ez manapság, ezért elmentünk az első órára a Marcziba. A tanfolyamon kiderült, nagyon sokféle ember megfordul itt a jogásztól a reklámszövegíróig, a tolmácstól a környezetmérnökig, a fociedzőtől a politológusig, a földrajztanártól a sebészig, a fizikustól az orgonaművészig, a vegyésztől az optikusig és a lakberendezőig. Járnak ide nyugdíjasok és gimnazisták, egyetemisták és meglett emberek.


– Még egy kitartó, tizenhárom éves résztvevőnk is van, Csenge, aki elképesztő szókincsével és szürreális ötleteivel jócskán meghökkent bennünket, akik papír szerint felnőttek lennénk – tudtuk meg Lackfitól, aki arra a kérdésre, bárkit meg lehet-e tanítani kreatívan írni, a következő választ adta: „azt szoktam mondani, random biztonsági őrt megtanítok két hét alatt hexameterben és más egyéb formákban írni”. Hozzátette: „lehet, hogy nem ő lesz Berzsenyi, de egy bizonyos szintig az irodalom éppúgy tanítható, mint a foci vagy a konyhaművészet. Hogy igazi nagy sztár kiből lesz, az már más kérdés”.

Marczibányi Tér kreatív írás (Fotó: Keresztesi Balázs)

Van, akit a kíváncsiság hajt, mást a szimpatikus közösség iránti vágy

Arra is kíváncsiak voltunk, mi a csudáért akar valaki kreatív írást tanulni. Lackfi János elmesélte, váratlanul és örömtelien sokféle a motiváció, ami miatt az írással ismerkednének a tanfolyamra járók.


– Van, akit a kíváncsiság hajt. Mást a szimpatikus közösség iránti vágy. Van, aki élvezetes, minőségi időtöltésre, lazításra vágyik. Van, akit a barátnője íratott be, mert ez szerinte neki való. Van, akinek fogalma sincs, miért, késztetést érzett, és eljött. Van, aki olvasók tízezreit akarja elérni, van, aki Nobel-díjat szeretne. Van, aki diktafonra mondja gondolatlavináit, és ezeket szeretné megfésülgetni. Van, aki szakmája miatt sokat beszél, most inkább írni szeretne. Van, aki új életet kezdett, és új szavakat keres hozzá. Van, akin tolmácsként a mások szavai járnak át folyamatosan, és megijedt, már nincsenek is sajátjai. Van, aki a közigazgatásban csupa száraz szöveggel foglalkozik, most jól jönne, ha ízesebbet is fogalmazhatna. Külön öröm, hogy jó pár ember szórakozni szeretne, vagyis az irodalom egyre kevésbé látszik valami szörnyű, kötelező büntetésnek, amit igazából a közoktatás kényszerít csak ránk… – számolt be a Lokálnak 44 éves író-költő, hatgyermekes családapa és nagypapa.

A kreatív írócsapat tavaly már terjedelmes közös publikációt is jegyzett a kurzus legjobb írásaiból a Spanyolnátha honlapon, és tervezik, hogy közös felolvasást, megmutatkozást, nyilvános bulit is beiktatnak az egyes félévek végén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.