2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Aktuális

Még mindig nyomoznak a bankrobbantási ügyben

A legjobb esetben is hónapokig tart még az a nyomozás, amely a tavaly januári bankfiókrobbantás kapcsán indult meg. A szakértő szerint a rendőrség nem azért nem függeszti fel a vizsgálódást, mert az „ciki” volna.

Lehel út, bankrobbantás, CIB, 2014 (fotó: MTI)

Egyelőre tökéletesnek tűnik a bűntény

A jövő év január 7-ére módosult a Lehel utcai bankrobbantás ügyében indult nyomozás határideje – közölte a Lokál megkeresésére a Fővárosi Főügyészség. A szervezet tájékoztatásából az is kiderült, hogy a vizsgálat lezárásának eredeti dátumát többször is kitolták már. A lassan két évvel ezelőtt, a főváros XIII. kerületében felrobbantott CIB-bankfiók ügyében továbbra is a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jár el.


Lapunk a rendőrséget is megkereste, ahol megerősítették a határidő januárig való meghosszabbítását. Azt is elmondták, hogy a nyomozás változatlanul ismeretlen tettessel szemben zajlik. Ennél többet azonban – az eljárás érdekeire tekintettel – nem kívántak elárulni az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK).

Az mindenesetre látszik, hogy az esetet követő felfokozott társadalmi érdeklődés gyakorlatilag elült. Ezt jól mutatja, hogy a Lehel utcai bankrobbantással kapcsolatos zöld számra az első egy hónap alatt, vagyis február közepéig 596 jelzés futott be, az azóta eltelt több mint másfél évben az ORFK közlése szerint viszont egy sem.


Lehel út, bankrobbantás, CIB, elkövető

A szakértő szerint ugyanakkor mindez nem jelenti okvetlenül a forró nyom kihűlését, az is elképzelhető, hogy heteken belül 180 fokos fordulat áll be az  ügyben. – A civilek szemében a határidő meghosszabbítása egyenlő az aktatologatással, pedig ez akár azt is jelentheti, hogy a hatóságok közel járnak a megoldáshoz – nyilatkozta a Lokálnak Tarjányi Péter. Úgy értékelt, hogy a rendkívül összetett feladat miatt normálisnak tekinthető, hogy a rendőrség két éven át folytatja a nyomozást. – Csak azért nem szüntetnek meg egy eljárást, mert ciki volna bejelenteni a felfüggesztést. Konkrétumok nélkül egy vizsgálatot se tartanak életben – emelte ki.

A Lehel utcai CIB-bankfiókot 2014. január 13-án hajnalban robbantották fel, az esetet ipari kamerák is rögzítették, illetve egy szemtanút is sikerült kihallgatni. Ennek ellenére az elkövetőről csupán annyit tudni, hogy 180–185 centiméter magas, és egy cross enduro típusú motorral távozott a helyszínről. A férfi egy sisakkamerával rögzítette a támadást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.