2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb IX.kerület

Megérkeztek a poloskák

Több ezer bejelentett eset alapján készítette el Budapest első ágyipoloska-térképét egy rovarirtással foglalkozó vállalkozás. A cég a főváros fertőzöttségi szintjére hívta fel a figyelmet. A térképből egyértelműen kiderül, hogy a sűrűn épített lakóhelyeken, a lakótelepek és a szállodák környékén a kellemetlenség már elképesztő méreteket ölt.

2015_bp_teljes

A térképen jól látszik, hogy a sűrűbben lakott területeken hamarabb szaporodnak el a kártevők

Az ágyi poloska rejtőzködő életmódot folytató, kizárólag lakókörnyezetben honos vérszívó élősködő, amely hasonlóan a kullancshoz, akár fél évig is elél táplálék nélkül. Leginkább a sokemeletes, sűrűn beépített háztömbökben szaporodik el, hiszen a csővezetékben és a szellőzőnyílás rejtett zugaiban a lakások, helyiségek között kiválóan tud mozogni. A tipikusan nagyvárosi probléma, amely Bostonban, Londonban vagy éppen Sydneyben már évtizedek óta köztudott rémálom, Budapesten csak most kezd megjelenni. A tapasztalatok szerint a kellemetlenséggel szembesülő érintetteket leginkább pszichésen viseli meg az élősködők jelenléte, hiszen az éjszaka lakmározó rovarok csípései akár hetekig is láthatók, az áldozat pedig szégyenkezik és tehetetlennek érzi magát.


A rossz élmény elkerüléshez fontos tudnivaló, hogy nem szabad a lakásba vinni az utcai lomtalanításban mások által kiselejtezett bútorokat, holmikat. Ha azonban már megtörtént a baj, amely az irtás ellenére időszakosan mindig visszaköszön, vagy épp az ágyipoloska-térképen láthatóan fertőzött régióról van szó, a lakóközösségnek össze kell fognia és szervezetten irtatni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.