EUR: 309,14 Ft
CHF: 285,11 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Külföld

Megnyitották az összes határátkelőt Horvátország és Szerbia között

Tovarnik, 2015. szeptember 16.
Szerbián keresztül érkezett és őrizetbe vett illegális bevándorlókat őriznek horvát rendőrök a kelet-horvátországi Tovarnik rendőrsége előtt 2015. szeptember 16-án. A bevándorlók első csoportjai most érkeztek meg Horvátországba, mert az eddigi tranzitország, Magyarország az előző nap lezárta a szerbiai határát. (MTI/AP/Darko Bandic)

Megnyitották az összes határátkelőt Horvátország és Szerbia között szerdán, így helyreállhat a személy- és teherforgalom, egyik átkelőhelynél sem kell hosszabb várakozásra számítani – közölte a szerbiai autós szövetség.

A legtöbbet a teherautóknak kell várakozniuk, a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es autópályán fekvő Batrovci-Bajakovo átkelőnél akár öt órát is. A személyautó-forgalom a szerb-horvát és a szerb-magyar határon is zavartalan, a magyar határszakaszon a kamionosoknak sem kell 30 percnél tovább várakozniuk.

Horvátország a migránsok miatt zárta le szeptember 18-án a Szerbiával közös határszakasz átkelőinek többségét, majd néhány nappal később a teherforgalmat is leállította – a romlandó árut szállító kamionok kivételével – az egyetlen még nyitva álló határátkelőhelyen. Szerbia válaszul megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók belépését az országba. Erre reagálva a horvát hatóságok egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

Szeptember 25-én mindkét fél feloldotta a határzárat, Horvátország azonban csak egyenként nyitotta meg az átkelőket, szerdán a két utolsót.

Kapcsolódó Cikkek